Svijet
0

Nastavljena kriza u Kairu, protivnici vojnog udara i dalje zatočeni u džamiji Fetih

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Oko 300 ljudi, većinom žena i starijih osoba, već nekoliko sati zarobljeni su u džamiji Fetih na trgu Ramzes u Kairu, a pod opsadom ih drži ozloglašena grupa „Sjekiraša“, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Jedan od zatočenih u džamiji Usame Abu al-Hasan je kazao da ih sjekiraši i jedna grupa egipatskih vojnika već nekoliko sati drži zatvorene u džamiji i da im kroz prozor prijeti oružjem.

„Pozivamo sve koji nas čuju da nas izbave iz ruku "Sjekiraša". Molimo Boga da spasi našu djecu i žene“, poručio je Hasan.

Više od 300 pristalica egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koji su učestvovali u demonstracijama za povratak na dužnost prvog demokratskim putem izabranog predsjednika u historiji te zemlje, nakon policijske intervencije ostali su zarobljeni u džamiji Fetih na trgu Ramzes u Kairu, javlja reporter agencije Anadolija.

Grupa od oko 300 ljudi sklonište je našla u krugu džamije Fatih, gdje su se sklonili od policije i pripadnika grupe "Sjekiraši", sačinjene od bivših robijaša, a koji su iskoristili policijsku intervenciju i napali Mursijeve pristalice.

Glavni grad Egipta Kairo u potpunosti je preplavljen demonstrantima koji se protive vojnoj vlasti, a policija je intervenirala na trgu Ramzes i u sukobima koji su uslijedili poginule su dvije, a povrijeđeno najmanje 50 osoba.

Policija je i tokom noći suzavcem i gumenim mecima rastjeravala demonstrante pokušavajući ih spriječiti u nakani da uđu na most "Šesti oktobar" koji vodi ka Nasir Cityu. Demonstranti su se našli na udari i pripadnika grupe "Sjekiraši", sačinjene od bivših robijaša.

Eksplozija Molotovljevog koktela na trgu Ramzes uzrokovala je požar, a prema prvim informacijama povrijeđeno je najmanje 50 osoba.

Na trgu Ramzes povrijeđen je i snimatelj agencije Anadolija Ahmed Mohi. Ranije večeras povrijeđen je i jedan fotoreporter Anadolije.

Stotine hiljada demonstrana i dalje protestira i na trgu Rabiatul Adeviyye, a u večernjim satima se jedna veća grupa zaputila u protestnu šetnju do trga ispred zgrade Predsjedništva.

Zajednički zahtjev miliona Egipćana koji su večeras izašli na ulice je da se okonča vojna diktatura i na predsjedničko mjesto vrati Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik.

Okupljanja se nastavljaju i u drugom po veličini egiptskom gradu Aleksandriji, gdje su skupovi organizirani na tri velika trga.

Asyut, Luksor, Asvan, Minye, Dimyat, Sarkiye, El Arish, Refah, Ismailiye, Suveys, Port Said, i Marsa Matruh su neki od gradova u kojima stotine hiljada Egipćana traži povratak Mursija na vlast.