Svijet
0

Nastavljen štrajk policije u ZDK

ZEDA
Elvedin Mioč
Elvedin Mioč
U svim organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova nastavljen je štrajk policije, koji je započet u prošli četvrtak.

Prema riječima Elvedina Mioča, predsjednika Sindikata policije, upućen je dopis Vladi ZDK s pozivom za sastanak i početak pregovora, jer od početka štrajka nije bilo međusobnih kontakata.

"Oni se ponašaju kao da ne postojimo. Štrajk se nastavlja i štrajkovat ćemo sve dok Zakon o plaćama policijskih službenika i namještenika ne bude usklađen sa federalnim propisima i odredi početak primjene", kazao je Mioč.

Mioč u izjavi za Zedu dodaje da je sindikat angažovao advokate za pripremu novih tužbi za isplatu razlike plaća i naknada po kolektivnom ugovoru, te da u ovoj godini očekuje nove presude u iznosu preko 10 miliona maraka.

Podsjetimo, Sindikat policije traži donošenje Zakona o plaćama policijskih službenika i namještenika koji će biti usklađen sa važećim federalnim zakonom, te usvajanje otplatnog plana za izvršenje pravosnažnih presuda po tužbama policajaca za isplatu razlike plaća i naknada po kolektivnom ugovoru.