Grčka
0

Nastavljen štrajk novinara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na stotine grčkih novinara i u petak je štrajkovalo zbog otpuštanja i niskih plaća, pa u zemlji već drugi dan nije bilo programa na radio i TV stanicama, niti su izlazile novine.

"Nema otpuštanja, potpišite kolektivne ugovore sada", pisalo je na jednom od transparetanata koje su nosili članovi novinarskog sindikata ESIEA, koji su protestovali u Atini.

Skoro 7.000 grčkih novinara započelo je u četvrtak četvorodnevni štrajk, prvi od 1976. godine tražeći zaštitu svojih radnih mjesta i protiveći se mjerama štednje grčke vlade koje bi mogle da dovedu do daljeg smanjenja plaća, prenio je AFP.

Novinari u Grčkoj i ranije su upozoravali da su ih vladine mjere štednje teško pogodile pošto je to dovelo do osjetnog smanjenja plaća, dok su mnogi novinari izgubili posao.

Grčka vlada ne odustaje od mjera štenje, pošto se zemlja našla na ivici bankrota. To je preduslov za dobijanje zajmova od MMF-a i Evropske unije koji su obećali kredite u iznosu 110 milijardi eura.

Mjere štednje vlade premijera Jorgosa Papandreua dočekane su protestima u svim dijelovima društva: od ljekara i advokata, preko službenika u javnom sektoru, do industrijskih i lučkih radnika.