Svijet
0

Nastavljen samit EU-a o energiji i klimatskim promjenama

FENA
Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije nastavili su u petak sastanak na vrhu na kojem bi kao obavezujući cilj trebali utvrditi da će do 2020. godine povećati udio obnovljivih izvora energije na 20 posto.

Prema novom nacrtu zaključaka koje je njemačko predsjedništvo pripremilo za nastavak samita, čelnici bi trebali podržati razvoj obnovljivih izvora, uključujući "obvezujući cilj o 20 postotnom udjelu obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije do 2020. godine".

O tome je suglasnost postignuta u četvrtak navečer prvog dana samita, ali je ostao teži dio posla - kako rasporediti teret povećanja obnovljivih izvora između država članica.

Njemačko predsjedništvo je izradilo kompromisni nacrt zaključaka uvažavajući primjedbe siromašnijih zemalja članica da će prihvatiti obavezu u vezi s obnovljivim izvorima energije jedino ako se uzme u obzir različite startne pozicije svake od zemalja članica.

U zaključcima bi se trebalo spomenuti i dosadašnje stajalište EU-a o nuklearnoj energiji: "Na svakoj državi članici je da odluči hoće li koristiti nuklearnu energiju."

U tekstu se također spominje da se zemlje članice obvezuju da će "do 2020. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 20 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine". Već odranije, postoji saglasnost da se kao obavezujući cilj uvede povećanje udjela biogoriva na 10 posto ukupne potrošnje do 2020. godine.