Rasprava oko ostrva
0

Nastavljen rat riječima između Kine i Japana

Klix.ba
Yang Jiechi, ministar vanjskih poslova Kine (Foto: AFP)
Yang Jiechi, ministar vanjskih poslova Kine (Foto: AFP)
U Ujedinjenim nacijama je nastavljen rat riječima između Kine i Japana u vezi sa spornim ostrvima na koja pravo polažu obje zemlje. Sjedinjene Američke Države su pozvale na umjerenost i smanjenje tenzija.

U svom govoru ministar vanjskih poslova Kine je optužio Japan za krađu ostrva koja leže u Istočnom kineskom moru. Japanski premijer je isti arhipelag nazvao nerazdvojivim dijelom japanske teritorije.

"Potezi koje je napravio Japan su apsolutno nelegalni i nevažeći. Oni ne mogu mijenjati historijsku činjenicu da je Japan ukrao ostrva Diaoyu od Kine i činjenicu da Kina polaže teritorijalno pravo na njih", kazao je Yang Jiechi, ministar vanjskih poslova Kine.

"Svima je jasno da ovdje nema nikakvih teritorijalnih problema. Zbog toga ne može biti nikakvog kompromisa koji bi za nas značio nazadak sa ove pozicije", kazao je Yoshihiko Noda, premijer Japana.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je pozvala obje zemlje da pokrenu dijalog kojim bi se smanjile tenzije uzrokovane spornim ostrvima.

Na ostrva, koja se u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Diaoyu, pravo polaže i Tajvan. Ostrva trenutno kontroliše Japan, jer je Vlada ove zemlje ranije ovog mjeseca ostrva kupila od privatnih japanskih posjednika, što je izazvalo niz protesta i nemira širom Kine.

Zbog nemira je otkazana i ceremonija obilježavanja dobrih kinesko-japanskih odnosa, a veliki broj japanskih poslova u nekim gradovima u Kini je prekinut zbog protesta.

Kineski i tajvanski ribarski i osmatrački brodovi često uplovljavaju u japanske teritorijalne vode oko spornih ostrva.

Nemiri se dešavaju u vrijeme kada obje zemlje prolaze kroz političke promjene pa je teško zamisliti da će se bilo koja od zemalja povući.