Svijet
0

Nastavljen rast cijena nafte

FTV
Cijene nafte u četvrtak su nastavile s rastom nakon što je američka vlada izvijestila da su zalihe nafte i benzina opale već treću uzastopnu sedmicu - upravo dok ljetna vozačka sezona uzima puni zamah.

Brige oko pada američkih zaliha benzina pažljivo posmatraju trgovci koji predviđaju veliku potražnju uoči vikenda za Dan nezavisnosti kada američki turisti u ogromnom broju izlaze na ceste, javio je AP.

Cijena augustovske isporuke na Nymexu porasla je na elektronskom trgovanju za 29 centi na 72,48 dolara po barelu. Cijene Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu porasle su za 42 centa na 71,83 dolara po barelu.

Cijene benzina porasle su za 1,97 centi na 2,2256 dolara po galonu.

Cijene benzina porasle su za skoro 20 centi u protekloj sedmici nakon zatvaranja brodskog kanala Calcasieu u kojem je u toku čišćenje. Američka obalska straža saopćila je, međutim, u srijedu da je kanal djelimično ponovo otvoren za saobraćaj, podižući nade da bi se normalni saobraćaj mogao nastaviti čak i tokom vikenda.

U svome sedmičnom izvještaju, objavljenom u srijedu, američko ministarstvo energetike saopćilo je da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici opale za 3,4 miliona barela na 343,7 miliona barela, ili za četiri posto iznad nivoa otprije dvije godine. Zalihe benzina smanjile su se za jedan milion barela na 212,4 miliona barela, ili za dva posto ispod nivoa otprije godinu dana.

Tokom protekle četiri sedmice, dnevna potražnja za benzinom porasla je za 0,9 posto na 9,4 miliona barela po danu.

Cijene nafte i dalje su za oko 24 posto više nego prije godinu dana, potaknute snažnom globalnom potražnjom i geopolitičkim brigama poput nasilja u Nigeriji, rata u Iraku i iranskoga diplomatskog natezanja sa Zapadom oko njegovoga nuklearnog programa.

Washington je upozorio Iran kako bi se mogao suočiti s političkim i ekonomskim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a ukoliko ne prekine svoje nuklearne aktivnosti, za koje Sjedinjene Države i njihove evropske saveznice tvrde da su pokušaj stvaranja nuklearnog oružja. Teheran tvrdi kako će se uranijum isključivo koristiti u miroljubivi energetski program.

U ostalim kategorijama naftnih derivata na Nymexu, cijene lož-ulja porasle su za cent na 1,9530 dolara po galonu, dok je prirodni gas poskupio za cent na 6,170 dolara po 1,000 kubnih stopa.