Libija
0

Nastavljaju se borbe u Misrati, Zintanu i Dehibi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snage libijskog vođe Muamera Gadafija i u nedjelju gađaju luku Misratu pod kontrolom pobunjenika koji pokušavaju zauzeti aerodrom u tome gradu, dok NATO-ovi bombarderi nastavljaju napade na pozicije libijske vojske u Zintanu, koji također drže pobunjenici.

Glasnogovornik pobunjenika Ahmed Hassan rekao je da Gadafijeve snage ruskim raketama "grad" izravno gađaju luku u Misrati, u koju treba da uplovi brod s humanitarnom pomoći.

Istovremeno pobunjenici pokušavaju od Gadafijeve vojske preuzeti kontrolu nad aerodromom u Misrati.

"Žestoke borbe vode se za aerodrom. Pobunjenici napreduju i uskoro će uspjeti uspostaviti potpunu kontrolu", rekao je u telefonskom razgovoru za Reuters predstavnik pobunjenika koji se predstavio kao Sami.

I NATO-ove snage nastavile su u nedjelju bombardiranje pozicija libijske vojske u Zintanu, gradu jugozapadno od Tripolija, čiji je veći dio pod kontrolom pobunjenika.

U međuvremenu su se sukobi između Gadafijeve vojske i pobunjenika nastavili i kod pograničnog grada Dehibe, a nekoliko projektila palo je na teritorij Tunisa, prenio je AFP.

Projektili su pogodili nenaseljeno područje oko 300 metara od granice, a tuniska nacionalna garda spriječila je Gadafijeve trupe da uđu na njihov teritorij.

Snage Gadafija borile su se posljednjih nekoliko dana s pobunjenicima za kontrolu graničnog prijelaza Dehiba-Wazin, na granici s Tunisom, koji su 21. aprila zauzeli pobunjenici poslije žestokih borbi.

Očevici su naveli da su pobunjenici pobjegli u Tunis, a da su ih Gadafijeve snage pratile, ušavši kilometar duboko na tuniski teritorij. Vlasti Tunisa zatim su zatvorile granicu, postavile bodljikavu žicu i utvrdile se na položajima.

Tunis je osudio Libiju zbog "narušavanja" svoje teritorije i upozorio na "opasno širenje vojnih sukoba" nakon sve žešćih borbi na granici kod Dehibe.