Holandija
0

Nastavlja se suđenje Geertu Wildersu zbog govora mržnje

FENA
Wilders: Holandija oboljela
Wilders: Holandija oboljela
Amsterdamski sud u srijedu je naredio nastavak suđenja Geertu Wildersu zbog govora mržnje jednom od najpopularnijih holandskih lidera, antiimigrantskom političaru koji je uporedio islam s fašizmom i pozvao je na zabranu Kur'ana.

Geert Wilders, čija je Slobodarska stranka ključni partner u manjinskoj konzervativnoj vladi, optužen je za diskriminatorske komentare na rasnoj osnovi i na poticanje mržnje prema muslimanima.

On negira krivicu, tvrdeći da su njegove izjave dio legitimne političke debate. Protivnici kažu da su Wildersove izjave dovele do povećane diskrimninacije nad muslimanima u Holandiji, gdje čine oko šest posto stanovništva, prenosi AP.

Sudija Marcel van Oosten odbacio je tvrdnje odbrane da su tužioci prekoračili okvire suđenja, i da je oblasni sud u Amsterdamu pogrešno mjesto za takvo suđenje, primjećujući da su neke od Wildersovih najuvredljivijih izjava javno davane ili objavljivane u holandskoj prijestonici.

  • Dosta mi je islama u Holandiji: ne dopustimo da još ijedan musliman doseli ovdje. Sit sam Kur'ana u Holandiji: zabranimo tu fašističlku knjigu, navodi Wilders u često navođenom otvorenom pismu objavljenom u amsterdamskim novinama De Volkskrant.

Van Oosten je zatražio od tužioca da pročitaju zbir svojih optužbi tokom dana, izazivajući protest advokata Brama Moszkowicza, koji je izjavio da mora ići na avion odmah nakon saslušanja.

Wilders je izjavio da će ostati u sudnici da sasluša optužnicu protiv njega, ali da više neće ostati bez svog advokata.

Pitanja vezana za imigraciju dominirala su Holandijom i većim dijelom Evrope tokom protekle decenije. Wilders je izazvao poređenja s populistima kao što su pokojni Jorg Haider u Austriji i Jean-Marie Le Pen u Francuskoj, između ostalih.

Van Oosten je odbio zahtjeve advokata Moszkowicza da odbaci kompletan slučaj ili da se suđenje prebaci u Haag.