Svijet
0

Nastavlja se štrajk radnika u Njemačkoj

SRNA
Radnici na pisti aerodroma u Frankfurtu najavili su da će nastaviti sa štrajkom, jer njihovi predstavnici i rukovodstvo firme "Fraport", u čijoj je nadležnosti aerodrom, nisu postigli dogovor o platama, saopšteno je danas iz sindikata "GDF".

"Nije pitanje da li će se ili ne zakazati štrajk, već kada. To nam je jedina šansa koju imamo. Učinićemo to vrlo brzo", rekao je portparol "GDF" Markus Sibes /Markus Siebes/.

Poslije jučerašnjih neuspjelih razgovora, "Fraport" je odbacio raniji prijedlog "GDF" o povećanju plata kao neopravdan i neprihvatljiv, dok je sindikat okrivio kompaniju da je iznijela ponudu nižu od prvobitne nakon početka posredničkog procesa.

Aerodrom u Frankfurtu je treći po prometu u Evropi, odmah nakon londonskog "Hitro" i pariskog "Šarl de Gol" i ima oko 1 300 letova dnevno od čega polovinu od nacionalnog avioprevoznika "Lufthanze".

Štrajkovima, koji su započeli 16 februara i trajali do 22. februara uz prekide tokom vikenda, najteže je pogođena "Lufthanza."

Štrajk je trebalo da traje do juče, ali je prekinut sredinom sedmice pošto je "Fraport" sindikatu pismenim putem ponudio nove razgovore.

Štrajkače čini oko 200 radnika zaduženih za navođenje aviona na njihove parking prostore. "GDF" mora 24 časa unaprijed da obavjesti nadležne o štrajku.