Svijet
0

Nastavlja se potraga za nestalim avionom Malaysia Airlinesa

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Australija je danas saopštila da će i dalje tragati za nestalim putničkim avionom Malaysia Airlinesa nakon što je u javnosti objavljen komentar jednog od rukovodilaca kompanije da će letjelica biti proglašena "nestalom", što je izazvalo negodovanje porodica putnika.

Komercijalni direktor kompanije Malaysia Airlines Hugh Dunleavy izazvao je burno reagovanje porodica nestalih putnika izjavom da će "rođaci dobiti odštete nakon što avion bude i zvanično proglašen nestalim".

Mediji navode da će Australija i Malezija, najvjerovatnije do kraja godine, proglasiti avion nestalim, čime će i zvanično biti obustavljena masovna potraga pokrenuta neposredno po nestanku letjelice 8. marta iznad Indijskog okeana sa 239 putnika i članova posade.

Kompanija Malaysia Airlines saopštila je da su Dunleavyjevi komentari "izraz ličnog mišljenja" i da Zajednički centar za koordinaciju (JACC), čije je sjedište u Australiji i koji predvodi potragu za avionom, jedina može da daje novije podatke o operaciji potrage.

"Australija nastavlja da predvodi potragu za nestalim avionom u ime Malezije i ostaje posvećena tome da će pružiti svu neophodnu pomoć tokom traganja za letjelicom", ističe se u saopštenju JAAC u kojem su Dunleavyjevi komentari ocijenjeni kao "veoma uznemiravajući" za porodice nestalih.