Svijet
0

Nastavlja se kriza na Bliskom Istoku

Sarajevo-x.com
Predgrađe Bejruta
Predgrađe Bejruta
U izraelski zračnim napadima na Liban, jučer je poginulo 17 osoba, dok Hezbollah najavljuje još raketnih napada. Svjetski lideri pozivaju na angažiranje međunarodnih snaga kako bi se spriječila još veća eskalacija sukoba na Bliskom Istoku.

Tokom noći, izraelski avioni su u napadima uništili dvije vojne pošte na sjeveru libanske obale, pri čemu je ubijeno devet libanskih vojnika. Na istoku Libana, oštećene su kuće zvaničnika Hezbollaha tokom više od 45 zračnih napada u posljednjih šest dana. U napadima na Bejrut poginule su tri osobe.

Nakon razgovora sa Kofijem Annanom na Samitu G8, Tony Blair je izjavio da Britanija razmatra mogućnost uspostave zračnom mosta za hiljade građana Bliskog Istoka koji su zatečeni eskalacijom sukoba. Već su upućene snage Kraljevske mornarice koje idu prema Bejrutu, ali se očekuje da će stići na odredište tek u srijedu.

Svjetski lideri na Samitu G8 su okrivili Hezbollah i Hamas za novi talas nasilja, te su istaknuli pravo Izraela da se brani, iako su apelirali i na onu jevrejsku državu da se uzdrži od daljnjeg nasilja.

Kofi Annan je apelirao na Izrael da poštuje međunarodne odrednice ratovanja, te da poštedi civilne ciljeve i infrastrukturu. On je također dodao da UN razmatra i mogućnosti evakuacije svojih predstavnika u Libanu.