Južna Osetija
0

Nastavlja se evakuiranje djece prema Rusiji

FENA
Južna Osetija, gruzijska proruska separatistička regija, saopćila je u ponedjeljak da nastavlja s operacijama evakuiranja djece nakon krvavih sukoba u kojim je u petak ubijeno šest osoba, dok Tbilissi osuđuje ovu propagandnu operaciju.

Oko 600 osoba je u nedjelju evakuirano prema gradu Vladikavkazu, na jugu Rusije, a isto toliko je evakuirano u ponedjeljak, saopćila je vlada separatističke regije.

Premijer ove nezavisne republike koja nije međunarodno priznata Jurij Morozov je izjavio da su separatističke vlasti predvidjele evakuiranje do 2.000 djece.

Gruzijski ministar za reintegraciju separatističkih proruskih teritorija Abhazije i Južne Osetije Temuri Jakobašvili je demantirao prisustvo gruzijskog vojnog pojačanja u regiji.

"Separatisti i njihove vođe u Moskvi pokušavaju da stvore iluziju rata", izjavio je ministar agenciji AFP. "Izvjestan broj djece je poslan u ljetne kampove u Sjevernoj Osetiji i nikakva ozbiljna evakuacija civila nije u toku", dodao je on.

Šest osoba je ubijeno i sedam ranjeno u petak u Južnoj Osetiji pucnjima s gruzijskih položaja, saopćila je vlada pobunjene regije. Tbilissi je saopćio da je najprije pucano iz Osetije.

Kao i Abhazija, i Južna Osetija je jednoglasno proglasila nezavisnost od Gruzije, dan poslije raspada SSSR-a početkom 1990.