Derviš Eroglu
0

"Nastavit ćemo mirovne pregovore s Grcima"

FENA
Derviš Eroglu (Foto: AP)
Derviš Eroglu (Foto: AP)
Derviš Eroglu, koji se zalaže za široku autonomiju za kiparske Turke, pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima na sjevernom Kipru i najavio kako namjerava nastaviti mirovne pregovore s kiparskim Grcima.

"Razgovori će se nastaviti zato što želim mir više od onih koji kažu da ga ne želim", rekao je Eroglu u obraćanju pristalicama. "Tražim rješenje zasnovano na realnostima otoka i rješenje s kojim svi možemo živjeti", dodao je.

Prema konačnim službenim rezultatima, objavljenim na web stranicama izborne komisije, dosadašnji premijer sjevernog dijela Kipra Eroglu osvojio je 50,38 posto glasova u odnosu na 42,85 posto koliko ima njegov glavni protukandidat, aktuelni predsjednik Mehmet Ali Talat, prenio je Associated Press.

Rezultati anketa prije izbora davali su prednost Erogluu, koji je nacionalist i zalagao se za nezavisnost turskog dijela Kipra. Talat je pristalica ujedinjenja Kipra i jačanja veza s Evropom.

Kipar je 1974. godine podijeljen na južni, grčki, i sjeverni, turski dio, nakon turske invazije koja je bila odgovor na kratkotrajni puč pristalica ujedinjenja s Grčkom. Pučisti su imali podršku vojne hunte koja je tada bila na vlasti u Grčkoj.

Kiparski Turci su 1983. godine proglasili neovisnu Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Turska.

Kipar je 2004. godine ušao u Evropsku uniju, ali samo 800.000 kiparskih Grka, koji žive na međunarodno priznatom jugu te otočne zemlje, uživa u svim prednostima članstva u EU-u.

Kada su kiparski Turci na prošlim izborima glasali za Talata, nadali su se da će on ujediniti Kipar i tako okončati višedecenijsku međunarodnu izolaciju koja je nametnuta nepriznatim dijelu otoka, ali on nije ispunio obećanja, uprkos višegodišnjim pregovorima sa čelnicima kiparskih Grka, navodi BBC.

Kiparski Turci su razočarani i analitičari smatraju da žele kazniti Talata zbog toga što nije uspio ujediniti Kipar, a najveću korist od njihovog razočarenja mogao bi imati Eroglu, koji ne prihvata federalno rješenje za koje se zalaže međunarodna zajednica, već favorizira labavu uniju dvije suverene države.