Svijet
0

Nastavak tehničkih pregovora Srbije i EU

FENA
Bruxelles
Bruxelles
U Bruxellesu će danas biti održan peti krug tehničkih pregovora Evropske unije i Srbije u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Ukoliko na sastanku bude postignut dogovor o nekoliko preostalih neriješenih pitanja, bit će otklonjene sve tehničke prepreke da Srbija uskoro potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP).

Ostaje, međutim, da prije toga vlada u Beogradu ispuni i ključni uvjet - pronađe i uhapsi haškog bjegunca Ratka Mladića, izvještava BBC.

Delegacijama Srbije i Evropske unije ostaje da se dogovore još o tranzitu prijevoznika iz Unije kroz Srbiju, o trgovini vinom, koje srpski proizvođači prvi put mogu izvoziti u zemlje Unije i o trgovini konditorskim proizvodima.

Nakon završetka tehničkih pregovora otvara se mogućnost da Srbija do kraja godine potpiše SSP, ali to će zavisiti od toga da li će vlada u Beogradu ostvariti punu saradnju s Haškim sudom (ICTY).

Direktorica vladinog ureda za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević kazala je da bi neuspjeh usporio proces integracije: "Nećemo moći podnijeti kandidaturu za članstvo i nećemo moći doći u situaciju da što prije i što brže dobijemo status kandidata, što je, čini mi se, ključni moment za svaku državu koja želi postati članica EU-a."

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić kazao je beogradskim medijima da su sve snage koncentrirane na lociranje i hapšenje preostalih haških bjegunaca - Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Istraživanja javnog mnijenja agencije Strateški marketing iz augusta pokazuju da 60 posto građana Srbije podržava ulazak u Evropsku uniju.

Ipak, kako navodi Svetlana Logar iz ove agencije, ukoliko se uporede odgovori na pitanja u vezi s Unijom i Haagom, dobijaju se kontradiktorni stavovi.

"Kada pitate za saradnju s ICTY-em, vidite mnogo negativnih stavova, a posebno kada se spomene kao odgovor na pitanje - da li je u interesu Srbije da isporuči Ratka Mladića - skoro polovina a u nekim okolnostima i više od polovine građana smatra da to nije u interesu Srbije, iako su svjesni da je izručenje Ratka Mladića jedan od uvjeta za pridruženje Evropskoj uniji", kazala je Logar.

Ona navodi i da građani Srbije u posljednje vreme povezuju članstvo u Evropskoj uniji s pitanjem konačnog statusa Kosova te naglašava da procent onih koji bi podržali ulazak u EU ako bi Kosovo dobilo nezavisnost pada sa 60 na 40 posto građana Srbije.