ICTY
0

Nastavak suđenja Stanišiću i Simatoviću 25. maja

FENA
Haški tribunal odredio je 25. maj kao datum za nastavak suđenja bivšem načelniku DB-a Jovici Stanišiću, i njegovom nekadašnjem pomoćniku, Franku Simatoviću.

Suđenje je formalno počelo u maju prošle godine, ali je zbog lošeg zdravlja (što je uključivalo i loše psihičko stanje) Stanišića proces odmah prekinut, optuženi su pušteni na privremenu slobodu, a doktori s VMA su od tada poslali nekoliko medicinskih izvještaja koji se odnose na njegovo zdravstveno stanje.

Vijeće je krajem marta primilo izvještaje i dvojice nezavisnih doktora, De Mana i De Sirseme. De Man je u tom izvještaju, koji se odnosi na Stanišićevo psihičko stanje, konstatovao da optuženi pati od depresije, ali da nije psihotičan, kao i da je u stanju da komunicira, da je dobro orijentisan, i da ne pokazuje nikakve znake gubitka pamćenja. U nalazu dr. De Sirseme procijenjuje se da je, uz manja prilagođavanja, Stanišić u stanju da prati suđenje.

Nasuprot tome, odbrana Jovice Stanišića je u jednom podnesku prošle godine čak navela da njihov klijent pokazuje jasnu želju da umre, iako tvrde da on ne želi sebi da oduzme život. Sud je najavio da će uskoro saopćiti mjere kojima će Stanišiću biti omogućeno da olakšano prati suđenje iz sudnice Tribunala.

Sud je naložio vlastima Srbije da organizuju transfer Stanišića i Simatovića do amsterdamskog aerodroma najkasnije do 4. maja, prenosi u ponedjeljak B92.

Ta dvojica haških optuženika se terete za zločine srpskih policijskih i paravojnih snaga u Hrvatskoj i BiH od 1991. - 1995. godine, a u pritvoru su - uz česta puštanja na privremenu slobodu - od 2003. godine.