Haški sud
0

Nastavak suđenja generalu Anti Gotovini

SRNA
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču za zločine nad srpskim civilima u akciji "Oluja" 1995. godine.

Suđenje bivšem načelniku resora javne bezbjednosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, koji je optužen za zločine nad Albancima 1999. godine na Kosovu i Metohiji, biće nastavljeno pojavljivanjem svjedoka optužbe Drena Čaka iz Đakovice.

Na suđenju bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini, nastavlja se dokazni postupak odbrane generala Praljka.

U Haškom tribunalu za petak, 4. septembra najavljenja je pretpretresna konferencija uoči početka suđenja bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Mići Stanišiću i bivšem načelniku Centra službe bezbjednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu.

Predstavnik Tribunala Kristijan Šartije najavio je da će suđenje početi 14. septembra, napominjući da je Stanišiću, koji početak suđenja čeka na privremenoj slobodi u Srbiji, zbog toga naloženo da se vrati u pritvorsku jedinicu.

Stanišića i Župljanina optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu od aprila do kraja decembra 1992. godine s ciljem "eliminisanja i trajnog uklanjanja muslimana i Hrvata iz dijelova BiH".

Župljaninova odbrana je krajem prošle godine zatražila da se ovaj predmet spoji sa predmetom protiv bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, sa čime se složio Karadžić, ali su se usprotivili i Stanišić i Tužilaštvo.
Sudsko vijeće donijelo je odluku da se zajedničko suđenje ipak ne održi, smatrajući da to ne bi bilo u interesu pravde. Sudije su zaključile da će odvojeno suđenje Stanišiću i Župljaninu početi ranije, trajati kraće i biti manje složeno nego da im se sudi zajedno sa Karadžićem.

Nakon što počne ovo suđenje, u Hagu će na određivanje datuma početka suđenja čekati još samo Karadžić, koji je optužen za genocid u Srebrenici i još 11 opština u BiH, za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, te bivši pomoćnik Ratka Mladića za obaveštajne poslove i bezbjednost - general Zdravko Tolimir, koji je optužen za genocid u Srebrenici.

Prema najavama Šartijea, u srijedu, 2. septembra, počeće izlaganje završnih riječi u postupku protiv sedmorice oficira policije i Vojske RS Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Radivoja Miletića, Milana Gvere i Vinka Pandurevića, optuženih za zločine u Srebrenici 1995. godine.

Od srijede do petka biće nastavljen dokazni postupak Tužilaštva u postupku protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koga optužnica tereti da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj doprinio činjenju zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu od avgusta 1993. do novembra 1995. godine.