Svijet
0

Nastavak razgovora o gospodarstvu i klimatskom paketu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici Evropske unije nastavljaju u petak sastanak na vrhu na kojem se očekuje da će podržati paket fiskalnih poticaja za gospodarstvo težak 200 milijardi eura i postići dogovor o klimatsko-energetskom paketu, za čiji bi provedbu siromašnije članice dobile pomoć od EU-a.

U četvrtak, prvi dan samita, postignuta je načelna suglasnost oko Lisabonskog ugovora, odnosno da se Irskoj daju određeni ustupci, među njima i pravo na zadržavanje povjerenika u Evropskoj komisiji, a zauzvrat se Dublin obavezao da će do isteka mandata ove Komisije, do 31. oktobra sljedeće godine, organizirati drugi referendum o novom reformskom ugovoru EU.

Čelnici EU-a pristali su da se zadrži načelo da svaka zemlja ima po jednog povjerenika, koje je trebalo biti ukinuto Lisabonskim ugovorom. Taj ugovor predviđa da se broj povjerenika Europske komisije nakon 2014. godine smanji na dvije trećine zemalja članica.

Irskoj su također obećana pravno obavezujuća jamstva u pogledu vojne neutralnosti, porezne suverenosti i nekih socijalno-etičkih pitanja, a o pojedinostima kako će se to napraviti razgovarat će se kasnije.

Čelnici bi u petak trebali podržati plan Evropske komisije za oporavak evropskog gospodarstva, koje je uvelike pogođeno finansijskom krizom. "Plan predviđa zajednički okvir za napore zemalja članica i EU-a s ciljem da se osigura konzistentnost i poveća učinkovitost", stoji u nacrtu zaključaka.

Plan uključuje 200 milijardi eura fiskalnih poticaja i investicija. Od toga iznosa 170 milijardi dolazi iz zemalja članica, a preostalih 30 milijardi uključuju sredstva Evropske investicijske banke i zajedničkog proračuna. Planom se dopušta mogućnost da zemlje članice mogu kratkoročno premašiti dopušteni proračunski deficit od 3 posto.

Također prema nacrtu zaključaka, čelnici EU-a trebali bi potvrditi ranije zacrtane ciljeve koji predviđaju smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto, podizanje udjela obnovljive energije za 20 posto i povećanja energetske učinkovitosti za 20 posto do 2020. godine.

U ispunjavanju tih ciljeva pokazuje se spremnost da se olakša teret siromašnijim članicama, posebice onima u kojima se većina električne energije dobiva iz elektrana na ugljen. Najvjerojatnije će elektrane na ugljen biti djelomično izuzete od obveze da plaćaju pravo na kvote za ispuštanje ugljičnog dioksida.

Francusko je predsjedništvo imalo više bilateralnih razgovora s nekim članicama, koje su prijetile vetom ako im se ne izađe u susret jer smatraju da bi njihova gospodarstva platila veliku cijenu za ispunjavanje ciljeva iz klimatsko-energetskog paketa, javila je Hina.

Iako su ti razgovori omogućili približavanje konsenzusu, za sada još nije osiguran uspjeh pregovora.