Svijet
0

Nastavak pregovora Grčke i Makedonije pod okriljem UN-a

FENA
Izravni pregovori Grčke i Makedonije o nizu pitanja, uključujući i o službenom imenu Makedonije, nastavit će se iduće sedmice pod vodstvom posebnog izaslanika UN-a Matthewa Nimetza, najavila je u ponedjeljak glasnogovornica generalnog sekretara UN-a.

Prema riječima glasnogovornice Michele Montas, pregovori će se održati 21. januara u Ohridu, pod okriljem posebnog izaslanika generalnog sekretara UN-a Matthewa Nimetza.

To će biti prvi makedonsko-grčki pregovori koji se održavaju u regiji a ne u New Yorku, i bit će usredotočeni na "pitanje imena" i srodne teme.

Raspravu će otvoriti makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski, najavila je Montas.

Tokom posjeta regiji u decembru, Nimetz je najavio kako će to biti prvi u seriji sastanaka, te da će, ako se ostvari napredak u Ohridu, idući krug biti održan u Grčkoj.

Prijelazni sporazum od 13. septembra 1995., sklopljen uz posredovanje UN-a, navodi razlike između dviju zemalja glede imena bivše jugoslavenske republike. On također obvezuje dvije strane da nastave pregovore pod okriljem generalnog sekretara UN-a kako bi postigli trajni sporazum o tom pitanju, podsjeća Hina.

Od uspostave neovisnosti Makedonije 1991., Grčka joj osporava pravo na korištenje tog imena, jer je istovjetan nazivu njezine sjeverne pokrajine.

Zbog tog spora službeni naziv Makedonije u sustavu UN-a je Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM), ali Sjedinjene Države i brojne druge zemlje i organizacije koriste samo naziv Makedonija.