Svijet
0

Nastavak konsultacija s Rusijom o Kosovu

FENA
State Department je u ponedjeljak poruči da će Sjedinjene Američke Države nastaviti razgovore s Rusijom oko rezervi te države prema novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti o Kosovu, kao i da se u Washingtonu "ozbiljno" shvaća zabrinutost koju je zvanična Moskva pokazala prema tom dokumentu.

"Uzmite primjer Kosova. Znam da ruska vlada ima zamjerke na plan koji je predstavio Ahtisaari. Oni imaju neke zamjerke i na rezoluciju koja je podijeljena u Vijeću sigurnosti, i mi to shvaćamo ozbiljno. Nastavljamo diskusiju o načinima da usliše neke od njihovih briga, kao i zamjerke ostalih. Ali proces vezan za kosovsku rezoluciju ide unaprijed", rekao je portparol State Departmenta Sean MacCormak.

"Znači, tu se radi o rješavanju tih stvari. Ukoliko imaju rezerve, radit ćemo s njima na tome. To su široki odnosi. To je, ako želite, kompleksan odnos između dvije velike svjetske sile", rekao je MacCormak, prenio je Tanjug.

Američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama Zalmay Khalizad najavio je, ranije u ponedjeljak, održavanje najmanje još jednog kruga konsultacija u Vijeću sigurnosti o kosovskoj rezoluciji, koju su predložile SAD i države članice Evropske unije, izražavajući, istovremeno, očekivanje da će glasanje o tom dokumentu biti održano do kraja sedmice.

U nacrtu rezolucije, koji je krajem prošle sedmice podijeljen ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN nezavisnost Kosova nigdje se eksplicitno ne spominje, ali se otvaraju vrata provođenju Ahtisaarijevog plana, kojim je status južne srpske pokrajine opisan kao "međunarodno nadgledana nezavisnost".

Ruski diplomati, međutim, tvrde da ne znaju ništa o planovima za glasanje o novom nacrtu rezoluciji o Kosovu, ponavljajući stav da je za zvaničnu Moskvu plan nekadašnjeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija neprihvatljiv.

Ostali diplomati, uključujući i predsjedavajućeg za juni, belgijskog ambasadora Johana Verbekea, čekaju "signale" s predstojećeg susreta predsjednika SAD-a i Rusije Georgea Busha i Vladimira Putina u okviru Samita Grupe osam (G8) najrazvijenijih zemalja i Rusije u njemačkom gradu Heilligendamu.