Svijet
0

Nastavak dogovaranja "šestorke" o pomoći Pyongyangu

FENA
Pjongjang
Pjongjang
Predstavnici šest nacija u pregovorima o ograničavanju nuklearnih ambicija Pyongyanga započeli su u utorak dvodnevni sastanak radi utvrđivanja detalja oko nadoknada Sjevernoj Koreji za njen pristanak da nastavi započeto razoružavanje.

Stručnjaci iz dvije Koreje, Kine, Rusije, SAD-a i Japana, okupljeni u Panmunjomu, na graničnoj liniji podijeljenog Korejskog poluotoka, trebalo bi da preciziraju tempo dopremanja Pyongyangu 950.000 tona nafte koja mu je na februarskom sastanku "šestorke" obećana u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa i demontiranje atomskih kapaciteta.

Predviđeno je da plan radne grupe iz Panmunjoma bude ozvaničen na narednom sastanku pregovarača iz šest država koji bi trebalo da se održi u septembru, podsjeća AP.

Sjeverna Koreja je već dobila oko 50.000 tona nafte za zatvaranje svoga jedinog nuklearnog reaktora, prošlog mjeseca, i prihvatanje međunarodnih inspektora za atomsku energiju koji su verificirali taj potez.

Svi razgovori "šestorke" dosad su održavani u Pekingu, a ovo premještanje u Panmunjom, mjesto gdje je postignuto primirje u Korejskom ratu (1950-1953), na simboličan način pokazuje novu želju za učvršćivanje mira na Korejskom poluotoku i šire.