Svijet
0

Nasilni izgredi na protestu evropskih ribara u Bruxellesu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prosvjedi nekoliko stotina evropskih ribara protiv povećanja cijena goriva u srijedu u sjedištu evropske četvrti u Bruxellesu izrodili su se u nekoliko nasilnih izgreda, a policija je privela više osoba.

Male skupine prosvjednika počeli su čupati kamene kocke s pločnika s kojima su porazbijali nekoliko stakla na nekoliko zgrada. Dva automobila su prevrnuta, a policija je koristila vodene topove kako bi rastjerala nasilne skupine. Tri stanice podzemne željeznice u evropskoj četvrti u Bruxellesu su zatvorene, a policija je postavila prepreke s bodljikovom žicom na prilazima zgradama Evropske komisije i Vijeća EU-a.

Ribari pristigli iz Francuske, Italije, Španije i Portugala mirno su prosvjedovali cijelo prije podne, a izgredi su počeli u rano popodne.

Prosvjednici tvrde da je policija blokirala još nekoliko stotina njihovih kolega u drugim dijelovima Bruxellesa.

Predstavnici Evropske komisije nakratko su primili izaslanstvo ribara. Glasnogovornica povjerenika za ribarstvo izjavila je novinarima da Komisija nema brzog rješenja za probleme ribara.

"Nema brzih rješenja. Mi se zauzimamo za restrukturiranje ribarskog sektora jer je cilj Komisije imati održivo europsko ribarstvo, a za to nema kratkoročnih rješenja", rekla je glasnogovornica Nathalie Charbonneau, prenijela je Hina.

Za Komisiju je neprihvatljivo subvencioniranje cijene goriva za ribarske brodove. Ribari traže da cijena po litri goriva ne bude viša od 40 centi, a sadašnja cijena je oko 80 centi.