Svijet
0

Nasilje u Iraku umanjeno tokom ramazana

FENA
Nasilje je u Iraku tokom ramazana opalo za 40 posto u odnosu na prošlu godinu iako je Al-Qaida upozorila da će pojačati napade tokom muslimanskoga svetog mjeseca, saopćila je američka vojska.

Američki vojni glasnogovornik viceadmiral Mark Fox izjavio je da je slanje dodatnih 30.000 vojnika u Irak u ovoj godini i nova taktika kojom se pomjeraju vojnici na manje borbene položaje umjesto "vođenja rata" iz velkikih baza pomoglo u smanjenju nasilja, javio je Reuters.

"Znatno smo ispod prošlogodišnjeg nivoa. Zapravo, u poređenju s istim periodom prošle godine nasilje se smanjilo za oko 38 posto tokom ramazana", izjavio je on na konferenciji za novinare dodajući da je nivo nasilja ipak još uvijek previsok.

S dokazima koji ukazuju na smanjenje nasilja od razmještanja dodatnih trupa, američka ambasada u Iraku objavila je oštro intoniranu izjavu u kojoj kritizira rezoluciju američkog Senata koja poziva na posebne suniitske, šiitske i kurdske federalne regije.

"Pokušaji da se podijeli ili rascjepka Irak prijetnjama, silom ili ostalim sredstvima na tri odvojene države stvorili bi izuzetnu patnju i krvoproliće", navodi ambasada u saopćenju.

"Naš cilj u Iraku ostaje demokratski - federalni Irak koji može upravljati, braniti se i održavati", navodi se u saopćenju.

Američki Senat je u srijedu usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj poziva na "federalni siustem vladavine i federalne regije". Nju je odbacila iračka vlada i ostali kritičari kao pokušaj podjele zemlje.

Irački ustav iz 2005. dopušta eventualne federalne jedinice. Sjeverna regija Kurdistan ima značajnu autonomiju, iako se većinski šiiti i manjinski suniti opiru širem federalizmu kao koraku ka podjeli Iraka.