Svijet
26

Nasilje otjeralo turiste iz Egipta: Popularne destinacije zjape prazne

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prodavači suvenira u blizini piramida u Gizi odmaraju u hladovini i posmatraju malobrojne strance koji prolaze niz praznu ulicu prema lokaciji koja je nekada vrvjela turistima.

Revolucija koja je počela 2011. godine, kada je svrgnut diktator Hosni Mubarak, zadala je težak udarac turizmu ove zemlje, koja je nekada bila glavno uporište njene ekonomije.

Od juna ove godine i novih protesta stvari su se dodatno pogoršale, piše AFP. Nasilje na ulicama učinilo je da redovi turističkih autobusa oko piramida nestanu.

"Nadamo se da će Bog dati da se vrate ti dani jer se svi mi oslanjamo isključivo na turizam", kaže Gameel Hassan, vlasnik prodavnice papirusa u blizini piramida, koji ovaj posao obavlja već 20 godina.

Foto: AFP
Foto: AFP

Njegova radnja sada je prazna. Tek poneki turist navrati da pregleda stotine slika egipatskih bogova i faraona koje pokrivaju zidove.

"Treba nam stabilnost i sigurnost da bismo vratili turiste", kaže Hassan. "Stranke se moraju smiriti i prepustiti predsjedniku da vlada državom onako kako on misli da je najbolje".

Na ulici Mahmouh Attiyah nudi jahanje na svom konju. Smrknut je jer nema posla.

"Nema turista iz drugih zemalja. Od 30. juna nije došao nijedan stranac", žali se on. Ipak, svrgavanje novoizabranog predsjednika Muhameda Mursija ga raduje. Kao i mnogi trgovci, i on vjeruje da je Mursijeva vlada nanosila štetu egipatskom turizmu.

Jedni od rijetkih u blizini piramida su Amerikanci Ryan Gary i Ashley Westcott iz Colorada. Oglušili su se na upozorenja svoje vlade kako ne treba putovati u Egipat i došli ovdje.

"Često su ljudi puno bolji nego što mediji govore", uvjereni su. Ipak, mnogi se ne slažu s njima i zato je i poznati kairski bazar Khan el-Khalili prazan. Za vrijeme iftara ovdje se okupe Egipćani, ali stranaca nigdje nema.

Univerzitetski profesor Hussam Manaf (41), koji je uz to i vlasnik prodavnice suvenira, kaže da njegova zemlja mora puno više raditi na svojoj promociji.

"Gdje su filmovi koji prikazuju Egipat? Kada pogledate okolo, na reklamama se prikazuju važna mjesta. Ne vrti se sve oko piramida", poručuje on.

Foto: AFP
Foto: AFP

Statistika je neumoljiva. Godinu prije protesta Egipat je ugostio 14,7 miliona posjetilaca, što je rekordna godina. Broj se smanjio skoro za trećinu 2011. godine, da bi 2012. ponovo porastao. Tada je ovu zemlju posjetilo 11,5 miliona ljudi. U prvih 15 dana jula 2013. godine stiglo je 387.000 turista, a u istom periodu prošle godine bilo ih je 515.000.

Ministar turizma Hisham Zaazou kaže da su glavni ciljevi bolja i svježija promocija njegove zemlje u inozemstvu, ali da tome moraju prethoditi povlačenja upozorenja mnogih država svojim građanima da ne putuju u Egipat.

"Uostalom, postoje destinacije koje su sigurne i daleko od Kaira i Aleksandrije - zona žarišta", kaže on misleći pritom na odmarališta duž Crvenog mora.

Ministar je optimističan i odlučan u namjeri da vrati turiste u Egipat već ove godine.

"Mislim da će turizam ipak doživjeti snažan oporavak", predviđa Zaazou.