Svijet
0

Naselje u blizini nuklearke Krško traži preseljenje

FENA
Stanovnici zaseoka Vrbina, u blizini nuklearke Krško, zatražili su od lokalnih i državnih vlasti preseljenje na drugu lokaciju, javili su u utorak slovenski mediji.

Ljubljansko "Delo" navelo je da su stanovnici tog naselja već više puta upozoravali vlasti da im se prilikom gradnje nuklearke puno toga obećavalo, a na kraju im nije uvažen ni zahtjev da im se isplati renta zbog ugroženog okoliša u kojemu žive.

Zato su sada potpisali peticiju kojom traže da ih se preseli na drugu lokaciju jer je državnom uredbom od prije tri godine zabranjena gradnja u radijusu od kilometar i pol oko nuklearke, a govori se i o novom odlagalištu za radioaktivni otpad u krugu nuklearke, pa i postavljanju drugog nuklearnog bloka.

"Nadamo se da ćemo s vlastima naći zajednički jezik, a ako ne - primijenit ćemo sredstva građanskog neposluha", rekla je u utorak za Slovensku tiskovnu agenciju STA Ana Pajič, predstavnica stanovnika naselja Vrbina. Lokalne vlasti kažu da je inicijativa stanovnika Vrbine legitimna i da je općina već ranije naručila studiju o troškovima koje zbog blizine nuklearke ima okolno stanovništvo, a smatraju da bi država stanovnicima Vrbine mogla smanjiti porez na nekretnine i drukčije im pomoći.

Direktor državne uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar izjavio je pak da nema konkretnih zdravstvenih razloga za iseljenje stanovnika Vrbine, te da za to nema razloga niti u najavama da će se graditi skladište nuklearnog otpada ili postaviti drugi nuklearni blok. Po njegovim riječima, nema negativnih utjecaja nuklearke na stanovništvo u njegovoj blizini jer nuklearka u svom normalnom radu nema nikakvih negativnih utjecaja na okoliš, a mogućnost takvog utjecaja bila bi prisutna samo u slučaju nekog incidenta u nuklearci.