Svijet
0

NASA: Pripreme za slijetanje "Atlantisa" remeti loše vrijeme

FENA
Stručnjaci američke NASA-e u četvrtak se pripremaju za slijetanje raketoplana Atlantis u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi ali zbog blizine olujnih sustava ateriranje Atlantisa još je neizvjesno.

Meteorolozi i kontrolori leta prate razvoj oblaka i procjenjuju izglede za olujno nevrijeme na pisti svemirskog centra, izvijestila je NASA.

Prva prilika za slijetanje Atlantisa ukazat će se u 13.55 sati po istočnoameričkom vremenu - EDT (19.55 CET), tokom 202. orbite oko Zemlje, s prognoziranom olujom na udaljenosti od 55 km i oblacima na visini od 2.400 metara. No pokušaj slijetanja tako blizu kiši i oblacima značio bi kršenje pravila leta.

Sljedeća prilika za povratak Atlantisa u Cape Canaveral bit će u 15.30 EDT (21.30 CET), navodi u saopćenju NASA i dodaje da će letjelica imati ukupno sedam prilika za slijetanje tokom četiri dana.

U Kontroli leta misije predviđaju povoljnije meteorološke uvjete na Floridi u petak i subotu.

Tokom 13-dnevne misije sedmočlana posada Atlantisa dopremila je, montirala i aktivirala 3. i 4. solarni panel na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), čime su udvostručeni kapaciteti za opskrbu električnom energijom orbitalne stanice, na kojoj trenutno boravi tročlana rusko-američka posada.

Nakon aktiviranja novih solarnih panela došlo je do otkazivanja središnjeg kompjutorskog sustava na ISS-u za čiji su popravak trebala tri dana, a uzroci do danas nisu utvrđeni.

Astronauti Atlantisa su tokom rada na dogradnji ISS-a obavili četiri svemirske šetnje, a na jednoj od njih popravljen je i otvor na termičkoj oplati jednog od motora raketoplana, koji je izazivao zabrinutost.

Atlantisom je na ISS stigao i novi američki član posade, ili ekspedicije kako se u žargonu NASA-e naziva posada ISS-a, inženjer leta Clayton Anderson a na Zemlju se, nakon više od šest mjeseci, vraća Sunita "Suni" Williams s novim rekordom najduljeg boravka žene u svemiru.

"Veselim se odlasku na plažu i šetnji sa svojim suprugom i psom. I ne mogu dočekati dobar komad pizze", poručila je Williams u TV snimci s Atlantisa.

Misija programa "space shuttle" STS-117, prenosi Hina, bila je 21. let na svemirsku stanicu. Lansiranje sljedeće misije STS-118 predviđeno je za august.