Svijet
0

NASA će usprkos riziku lansirati Discovery prije jula

NINA
Usprkos svojstvenim rizicima, NASA je saopštila da će nastaviti svoj program svemirskih letjelica lansiranjem Discoveryja prije jula, više od dvije godine nakon nesreće Columbije.

Svako u svemirskoj agenciji SAD-a, uključujući astronaute, razumije da nema svemirske misije bez rizika, ali bez obzira na to, postoji jako uvjerenje da je jedini način da dokažu svoje dostignuće, vratiti se natrag u orbitu.

"Spremni smo. Na ovo gledam kao na novi početak", kazao je NASA-in direktor letenja LeRoy Cain. "Postoji rizik u ovom poslu, ali ovaj posao i jeste upravljanje rizikom", dodao je on.

Eileen Collins, koja će zapovijedati Discoveryjem tokom 12-dnevne svemirske misije, pokazala je svoju čeličnu odlučnost usprkos pritiscima oko nastavka svemirskih letova. "Nisam nervozna, nemam emocija niti sam pod pritiskom", kazala je ona.

Discovery će biti lansiran u orbitu između 15. maja i 3. juna, kada će se astronauti povezati s Međunarodnom svemirskom postajom.

Američki svemirski letovi su prekinuti od nesreće space-shuttlea Columbia u februaru 2003., ostavljajući ruske svemirske brodove kao jedine transportere na MSP.