Pakistan
0

Narodna skupština zasjeda zbog smjene Musharrafa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanska narodna skupština zakazala je za ponedjeljak sjednicu u Islamabadu na kojoj bi se trebalo razgovarati o optužnici protiv predsjednika Perveza Musharrafa koja bi mogla dovesti do njegovog smjenjivanja.

Vladina koalicija, koja je u četvrtak najavila pokretanje duge i kompleksne procedure smjenjivanja šefa države, završila je u ponedjeljak sastavljanjem "detaljne" optužnice protiv Musharrafa.

"Optužnica sadrži optužbe za lošu upravu i kršenje ustava", kazao je ministar pravde Faruk Naek.

Prva stranka koalicije Stranka pakistanskog naroda (PPP) Asifa Alija Zardarija, supruga bivše premijerke Benazir Bhutto, nije željela otkriti sadržaj optužnice protiv predsjednika Musharrafa.

U nedjelju su članovi koalicije apelirali na Musharrafa da podnese ostavku, devet godina nakon što je došao na vlast državnim vojnim udarom i godinu dana nakon njegovog kontroverznog reizbora.

Prema članu 47 ustava iz 1973. godine, predsjednik "može biti smijenjen u slučaju fizičke ili mentalne nesposobnosti, ako je kriv za kršenje ustava ili zbog velike pogreške", ali bi to bilo prvi put u povijesti Pakistana.