Barack Obama
0

"Narod u Egiptu želi istinsku demokratiju"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je večeras da će se egipatski narod zadovoljiti samo "istinskom demokratijom" i pozvao vojsku da osigura kredibilnu političku tranziciju poslije povlačenja predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Egipatski narod je progovorio. Njegov glas je imao odjeka i Egipat više nikada neće biti isti", rekao je Obama u prvom javnom komentaru današnjih događaja u Egiptu.

Američki predsjednik dodao je da je Mubarak reagovao na želju egipatskog naroda za promjenama.

"Egipćani su jasno stavili do znanja da se neće zadovoljiti ničim osim istinskom demokratijom", rekao je Obama.

Oružane snage sada treba da osiguraju političku tranziciju koja je "kredibilna u očima egipatskog naroda", dodao je predsjednik SAD i upozorio da u budućnosti može biti "teških dana".

Obama je tokom obraćanja pružio podršku muslimanima u drugim zemljama koji se osjećaju marginalizovanim i koji mogu da postanu lak plijen za ekstremiste.

On je povukao paralele između događaja u Egiptu sa rušenjem berlinskog zida, ustankom protiv predsjednika Indonezije Suharta i djelovanjem vođe indijskog pokreta za nezavisnost Mahatme Gandija.
Potpredsjednik SAD Džozef Bajden ranije je pozdravio "istorijski dan" za egipatski narod i rekao da poslije Mubarakovog odlaska moraju da uslijede pregovori o putu ka demokratiji.