Svijet
0

Narko-karteli ih ubili i spalili tijela: Meksiko ponovo pokreće istragu o nestalim studentima

Klix.ba
Meksičke vlasi ponovo otvaraju istragu o prošlogodišnjem nestanku 43 studenta iz države Guerrero.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Međunarodni eksperti kazali su da je istraga imala brojne nedostatke i da nije urađena kako treba. Porodice nestalih studenata okrivili su vladu za ovaj događaj koji se dogodio u septembru 2014. godine. Vlada je objavila kako je policija u gradu Iguala predala studente narko-kartelima koji su ih ubili i spalili tijela.

Eksperti koji rade u Američkoj komisiji za ljudska prava kritikovali su vladinu verziju događaja. Zaključili su da je vladina verzija u kojoj su tijela studenata spaljena do nemogućnosti identifikacije na smetljištu nemoguća.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U zvaničnim izvještajima je izostavljen dio o policiji i vojnicima koji su bili u blizini područja gdje su studenti oteti. Eksperti su rekli kako im vojni zavničnici nisu dozvolili da ispitaju vojnike. Izdali su 10 preporuka za koje je meksička vlada rekla da će se pridržavati.

Istraga o nestanku studenata će ponovo biti pokrenuta. Vodit će je eksperti, a sarađivat će sa porodicama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Meksički istražioci proglasili su mrtvima 43 studenta u januaru ove godine. Grupa od 43 studenta nestala je 26. septembra u meksičkom gradu Iguala, u državi Guerrero, nakon što ih je tokom protesta uhapsila policija. Kriminalci su temeljno uništili dokaze ovog zločina, pa su laboratorijskom analizom u Austriji identificirani ostaci samo jednog studenta. Nema mnogo nade da će ostali biti identificirani. Ovaj slučaj izazvao je masovne proteste u Meksiku i reagiranja iz čitavog svijeta.