Meksiko
0

Narko kartel odgovoran na bombaški napad

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Meksički narko kartel je odgovoran za aktiviranje bombe u Sijudad Huarezu od koje su poginula četiri lica, rekli su zvaničnici.

U prvom napadu ove vrste u Meksiku eksplozija je potresla glavnu saobraćajnicu u Ciudad Juarez, gradu na granici sa SAD u blizini El Pasa u Teksasu i oštetila okolne zgrade.

Federalna policije okrivila je La Lineu, oružano krilo moćnog kartela Huarez za ovaj napad, a meksičkog Ministarstvo bezbjednosti saopštilo je da je riječ o odmazdi za hapšenje jednog pripadnika kartela ove sedmice.

"Daljinski je aktivirano 10 kilograma eksploziva putem mobilnog telefona", rekao je Enrique Torres, portparol vojske u Ciudad Juarezu, glavnom proizvodnom centru droge i jednom  od najopasnijih gradova na svijetu u posljednje tri godine.

Televizija je prikazala snimke na kojima se vide ostaci jednog automobila sa samo jednim točkom netaknutim, dva policijska vozila  u komadima, kao i požar koji je zahvatio oblast u kojoj se dogodila eksplozija.

Vojska je saopštila da je u napadu, u kome su poginuli jedan policajac, jedan ljekar, spasilac i nepoznata osoba,  korišten plastični eksploziv C4.

Gradonačelnik Ciudad Juareza Jose Reyes Feris rekao je da su narko bande postavile pažljivo osmišljenu zamku u kojoj je ranjeni muškarac obučen kao policajac bačen na ulicu kao mamac.  Ubrzo zatim pripadncii narko bande pozvali su hitnu pomoć koja je privukla federalnu policiju nakon čega je aktiviran eksplozi.
Američki izvor bezbjednosti blizak istrazi rekao je da je aktiviranje automobila bombe očigledan pokazatelj eskalacije nasilje, jer su do sada u napadima odsijecane glave i ubijani rivali.

"Ovo sada je potpuno novi nivo nasilja. Ovo je automobil bomba aktiviran putem mobilnog telefona i  to je do sada najviši stepen nasilja", navodi isti izvor, dodajući da je situacija u Meksiku sličan onoj u Kolumbiji, a što se vojne situacije tiče kao u Iraku ili Afganistanu.

Predsjednik Felipe Calderon bori se sa nasiljem širom Meksika nakon što je pokrenuo veliku vojnu i policijsku kampanju u decembru 2006. godine protiv narko bandi u kojoj je do sada ubijeno  više  od 26.000 ljudi.

Dvanaest ljudi je poginulo u pucnjavi u petak između vojske i narko bandi u mjestu Nuevo Laredo.

Dvije suprostavljene bande, lokalni kartel Juarez i Sinaloa koju vodi Joaquin Kratki Gusman bore se u sveopštem ratu u Ciudad Juarezu za kontrolu trgovine drogom u kojoj je u protekle tri i po godine ubijeno oko 6.000 ljudi.