Svijet
1

Naredni sastanak o iranskom nuklearnom programu u januaru

SRNA
Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ i Iran nastojaće da postignu dogovor u januaru o novim praktičnim mjerama za povećanje transparentnosti o prirodi iranskog nuklearnog programa.

"Nastojat ćemo da postignemo dogovor o praktičnim mjerama na našem narednom tehničkom sastanku 21. januara u Teheranu", izjavio je novinarima šef inspektora IAEA Tero Varjoranta nakon sastanka koji je održan u Beču iza zatvorenih vrata.

On je dodao da će na tom sastanku biti razmatrana sva sporna pitanja koje se odnose na moguću vojnu dimenziju iranskog nuklearnog programa.

Inspektori IAEA posjetiće iranski rudnik uranijuma Gačine prije 11. februara, do kada bi Teheran trebalo da realizuje svih šest konkretnih koraka koji su dio pakta o saradnji dogovorenog između Irana i IAEA na sastanku 11. novembra.

Iran je 8. decembra odobrio posjetu objektu u Araku, gdje se proizvodi teška voda, a koji je povezan s obližnjim nuklearnim reaktorom u izgradnji za koji Zapad strahuje da može da prečisti plutonijum za nuklearnu bombu kada počne s radom.

Za provođenje ostalih mjera postoji rok od tri mjeseca da se obezbijede informacije o elektranama koje obogaćuju uranijum i istraživačkim reaktorima za koje je Teheran saopštio da planira da izgradi, naveo je AFP.