Svijet
3

Napušteni Lolek i Bolek iz Sarajeva topli dom pronašli u Engleskoj

Piše: J. H.
Dva psa iz Sarajeva izbjegli su najgoru sudbinu i sada uživaju u toplim domovima u engleskom Swindonu. Kako pišu engleski mediji, u glavnom gradu BiH su izbjegli glad i sigurnu smrt.

Sudbina je htjela da se braća Laurel i Hardy (Lolek i Bolek) nakon razdvajanja u Sarajevu ponovo sretnu u gradu na jugozapadu Engleske. Ovaj par mješanaca rođen je prije devet mjeseci u rupi u glavnom gradu BiH gdje su bili izloženi gladi, bolnim kožnim infekcijama i okrutnosti.

Ipak, zahvaljujući Mii Ožegović, Sarajki koja brine o napuštenim psima, sarajevski Lolek i Bolek prešli su cijeli evropski kontinent i svoje utočište našli u Engleskoj gdje su dobili imena Laurel i Hardy.

Zahvaljujući organizaciji koja brine o napuštenim labradorima, Hardy je nastavio živjeti kod Julije Arman u Starom gradu u Swindonu dok je Hardy svoju sreću pronašao kod Chrisa Scotta iz Oakhursta. Sada su udaljeni samo desetak kilometara. Jučer su se ponovo sreli i, sudeći prema fotografiji, njihovoj sreći nije bilo kraja.

Majka pronašla dom u Danskoj

Kako je za portal Klix.ba kazala Mia Ožegović, sve je počelo ovog ljeta.

"U junu smo se prijateljica i ja prijavile da volontiramo u projektu Dog's Trusta 'Masovna sterilizacije vlasničkih i uličnih pasa'. Na početku projekta nazvala nas je jedna gospođe iz Ilijaša koja nas je molila da dođemo kod nje i odvedemo 2ili 3 psa na kastraciju. Po dolasku, ispred kuće dočekala su nas tri psa, Lolek i Bolek i njihova majka koja se upravo jos jednom ostenila. Njih dvojica su imali neka 3-4 mjeseca. Lolek je izgledao užasno, jezovito...", kaže našasa sagovornica.

Zahvaljujući dobrim ljudima sa veterinarskog fakuleta, Lolek i Bolek su spašeni. Privremeno, našli su i dom za bolesne pse gdje su ih liječili.

"Malo po malo, Lolek koji je izazivao zgražanje i gadost u svima koji su ga vidjeli, je počeo da se oporavlja i to vrlo brzo. Kada smo nakon 15 dana odveli Loleka i Boleka na vakcinaciju, niko na Veterinarskom fakultetu ih nije mogao prepoznati. Bili su to sad lijepi i veseli psi, prilazili su svima i radovali se. Dijelovi kože koji su bili bez dlake su skoro bili prekriveni novom dlako. Buli su skroz drugi psi", priča nam Mia.

Ponovni susret

Nakon velike kampanje, uspjeli su pronaći dom za Lolekovu i Bolekovu majku Millu.

"Preko zajedničke prijateljice iz Danske javila nam se divna porodica koja je željela udomiti Millu . I vrlo brzo ona je već bila na putu ka Kopenhagenu i svojoj novoj porodici. Milla je već nekih mjesec dana sa njima i svaki dan dobijamo nove slike, nove riječi hvale za nju i za činjenicu da je nismo vratili na ulicu nego smo ustrajale u nadi da joj nađemo dom", kaže Mia.

Nije prošlo mnogo vremena prije nego se javilo udruženje iz Velike Britanije koje je bilo voljno preuzeti brigu o Loleku i Boleku. Zahvaljujući pomoći Udruženjem Action Aid Animals Hrvatska i Animal Welfare Advocates Bosnia, psi su prebačeni u Veliku Britaniju.

"Odmah po dolasku u Englesku, svaki je otišao u svoj novi privremeni dom. I sve se činilo u redu, ljudi su se javljali da ih udome, međutim, vrlo brzo smo dobili informaciju da Lolek nije dobro. Cvilio je, nije jeo, niti je imao interesa za bilo šta iako je bio obasipan ljubavlju i pažnjom kod porodice koja ga je primila. Bolek je pak uživao u novom domu kod Julie Arman sa njenih pet pasa, ali ni on baš nije bio najbolje volje. Jednostavno, oni su cijeli život bili zajedno i sada su patili jedan za drugim...", dodaje naša sagovornica.

Novinarka Swindon Advertisera odlučila je bar na trenutak ponovo spojiti braću. Mia se nda da će uskoro Lolek i Bolek ronaći porodicu u kojoj će zauvijek biti zajedno.