Svijet
1

Napuštene tromjesečne blizanke spojene abdomenom čekaju operaciju

Klix.ba
Blizanke spojene abdomenom ostavljene su u sirotištu u Kini jer njihovi roditelji nemaju novca da brinu o njima.
Djevojčice koje su stare tri mjeseca povezane su abdomenom i leže okrenute licem jedna prema drugoj. Čekaju specijalni tretman u Beijingu gdje se očekuje da će biti razdvojene.

Djevojčice su predate organizaciji u Pingdingshan Cityju 11. augusta i dobile su imena Zheng Hanjing i Zheng Hanwei. Uskoro trebaju biti podvrgnute testiranju kako bi se utvrdilo da li su i njihovi organi povezani.

O njima trenutno brine osoblje Mercy Corpsa u kojem se nalazi 140 spašene djece, no ovo je prvi put da su dobili blizance koji su spojeni.

Uposlenica doma Deng Zhixin rekla je kako odbija osuđivati njihove roditelje jer je majka vjerovatno bila primorana da ih napusti zbog siromaštva i nemogućnosti pružanja bebama adekvatne medicinske njege.

Deng je rekla kako su blizanke živahne, te da ih osoblje okreće svakih sat vremena jer se same ne mogu okrenuti. Ljekari se nadaju da bi mogle biti razdvojene u ovom mjesecu no hirurzi moraju utvrditi da li dijele neki od unutrašnjih organa.

Sljedeće sedmice bebama će biti urađen test srca i ultrazvuk abdomena.

Svaki 200.000. blizanci rode se spojeni. Između 40 i 60 posto ih se rodi mrtvo, a 35 posto ih preživi samo dan. Stopa preživljavanja spojenih blizanca kreće se od pet do 25 posto. No, stope preživljavanja nakon operacija su povećane posljednjih godina.