Hillary Clinton
0

'Napredovanje talibana je prijetnja za Pakistan'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je u srijedu da napredovanje talibana u Pakistanu, samo stotinjak kilometara od Islamabada, predstavlja "prijetnju za postojanje Pakistana".
  • Ne može se dovoljno naglasiti ozbiljnost prijetnje za postojanje države Pakistan koju predstavlja stalno napredovanje talibana, koji se sada nalaze na nekoliko sati od Islamabada, kazala je šefica američke diplomatije, koja je govorila pred komisijom za vanjske poslove Zastupničkoga doma, javio je AFP.

Ona je dodala da je "ovo napredovanje na afganistanskoj teritoriji postignuto uz pomoć grupe terorista i ostalih, koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad pakistanskom državom, koja je, kao što znamo, nuklearna sila".

  • To predstavlja smrtnu prijetnju za sigurnost i naše zemlje i svijeta, nastavila je ona.

Clinton je pozvala pakistanske dužnosnike, stanovništvo pa čak i pakistansku dijasporu da "oštro osude politiku, koja sve više teritorije ustupa talibanima".

Stotine islamističkih boraca povezanih s Al-Qaidom i afganistanskim talibanima ušlo je u posljednjih nekoliko dana u regiju Buner, susjeda s regijom Swat, 110 kilometara od glavnog pakistanskog grada.