Oporavak od katastrofe
0

Napredak u saniranju štete u Fukushimi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanska Vlada saopštila je danas da je ostvarila napredak u saniranju štete na nuklearnoj elektrani Fukushima, ali je upozorila da bi završno čišćenje terena moglo da potraje godinama.

Napredak u gašenju šest reaktora Fukushime Daiichi postignut je četiri mjeseca poslije velikog zemljotresa i cunamija koji su oborili njene sisteme za hlađenje i izazvali seriju topljenja jezgara i eksplozija.

"Još nemamo raspored za konačno gašenje elektrane i sada treba sada da počenemo izradu tih planova", izjavio je Goshi Hosono, ministar zadužen za rješavanje nuklearne krize.

Japanska Vlada jednom mjesečno podnosi širi izvještaj o stanju u Fukushimi, 240 kilometara sjeverno od Tokija, u vrijeme kada je javnost frustrirana zbog bojazni za zdravlje, naročito u okolini elektrane.

Gradske vlasti Tokija zabranile su isporuke govedine iz regiona Fukushime nakon što je otkriveno da je stoka u tom području dobijala u ishrani sijeno od riže sa povišenim nivoom radioaktivnog cezijuma i da je to meso prodavano širom zemlje.

Zvaničnici navode da je operator elektrane, tokijska elektrodistribucija, prebrodila prvu prepreku u dovođenju Fukushime pod kontrolu uspostavljanjem improvizovanog sistema za hlađenje. Ovaj sistem omogućava kruženje vode u tri teško oštećena reaktora.

Zvaničnici kažu da bi uklanjanje potrošenih uranijumskih šipki iz bazena za skladištenje moglo da potraje godinama.
Oni su rekli da bi "hladno gašenje" reaktora moglo da bude postignuto za oko šest mjeseci. U tom stanju reaktori više neće moći da izazovu ključanje vode koja služi za njihovo hlađenje.