Financial Times
0

Napetosti u Slovačkoj i apel romskih NVO

FENA
Foto: AP/Ilustracija
Foto: AP/Ilustracija
Londonski Financial Times u ponedjeljak u rubrici posvećenoj evropskim vijestima piše o porastu napetosti između nacionalista u Slovačkoj i romske populacije u toj zemlji.

U neredima na istoku zemlje tokom vikenda, koji su izbili kada su pripadnici jedne ultradesničarske organizacije demonstrirali protiv prisutnosti Roma u njihovom gradu, povrijeđeno je pet policajca.

Protesti su počeli kada su dva romska dječaka optužena za brutalno prebijanje jednog starijeg čovjeka, ali je to samo dio općeg trenda u cijeloj regiji – najviše u Češkoj i Mađarskoj, prenosi Financial Times – mada ni Italija ne zaostaje previše.

Do sada je u protestima protiv Roma u zemljama centralne Evrope poginulo osam ljudi, a nasilja kao da ima više što je ekonomska kriza ozbiljnija, ocjenjuje list.

Tim povodom nekoliko romskih organizacija je zatražilo pomoć Evropske komisije u suzbijanju netrpeljivosti i edukacije stanovništva.

Pored toga, piše FT, romska populacija u centralnoj Evropi jako je propatila tokom ekonomske krize.

Naime, najnovija istraživanja pokazuju da se poslodavci najčešće odluče otpustiti radnika romske nacionalnosti nego nekoga drugog. Međutim, već standardno jačanje desnice u turbulentnim vremenima nikako im ne ide na ruku, zaključuje list.