Svijet
40

Napetost raste: Rusija Turskoj uvodi ekonomske sankcije

Klix.ba
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primjeni posebnih ekonomskih mjera protiv Turske s ciljem očuvanja nacionalne sigurnosti Rusije.

Ove mjere usvojene su dekretom koji je uslijedio u napetoj atmosferi nakon što su turske snage u utorak oborile ruski avion na granici sa Sirijom.

Mjere obuhvataju oblast uvoza iz Turske, rad turskih firmi u Rusiji i turske državljane koji rade za ruske kompanije. Njime se također poziva na prekid čarter letova između zemalja.

Podsjetimo, nakon obaranja aviona, za koji Turci tvrde da je narušio njihov zračni prostor, predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbio je da se izvini Rusiji, a u petak je tu zemlju optužio da je operacijama u Siriji "igra s vatrom". U subotu je Turska izrazila žalost zbog obaranja aviona.

Turska i Rusija imaju važne ekonomske veze. Rusija je drugi po veličini trgovinski partner Turske, a više od tri miliona Rusa prošle godine posjetilo je Tursku.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je danas da oko 90.000 turskih državljana radi u Rusiji, a kad se u obzir uzmu i njihove porodice dobije se cifra od oko 200.000.

Usvojenim dekretom ruske turističke agencije pozvane su da se suzdrže od prodaje aranžmana za Tursku, dok je tursko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo svoje građane da ne putuju u Rusiju ukoliko to nije prijeko potrebno dok se situacija ne raščisti.