Kirgistan
0

Napetost i dalje vlada u Ošu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na jugu Kirgistana u subotu je vladala velika napetost, prisutan je veliki broj vojnika, dok se uzbečka i kirgiska zajednica plaše ponovnog izbijanja međuetničkog nasilja zbog kojeg su stotine ljudi ubijene od prošle sedmice.

Svuda u gradu još uvijek stoje vojna i policijska kontrolna mjesta. Vojnici kontroliraju dokumente putnika i pretresaju vozila tražeći oružje.

Većina uzbečkih regija je pod barikadama napravljenim od stabala, zapaljenih vozila, kontejnera, kamiona i autobusa, što sprečava vlasti da uđu.

Obećanje koje je u petak dala privremena predsjednica Roza Otunbajeva da će u subotu biti uklonjene barikade uplašilo je Uzbekistance zbog mogućnosti da će biti novih sukoba, jer oni optužuju vojsku da je učestvovala u napadu na njih.

"Vojska je protiv nas, to je borba države protiv nas", izjavio je jedan stanovnik ulice koja je prošle sedmice većim dijelom spaljena.

"Ne očekujemo ništa dobro. To će ponovo početi sve dok ne budu protjerani svi Uzbeci", izjavio je Purdubaj Barubajev, predstavnik gradske vlasti.

Kirgizi traže intervenciju policije u svojim četvrtima tvrdeći da u njima ima puno talaca, uglavnom predstavnika snaga reda.

U sukobim do kojih je došlo u noći 10/11. juna u Ošu, koji su se zatim proširili na Džalal-Abad, ubijeno je oko 2.000 ljudi.