Svijet
0

Napet početak rusko-američkog samita

FENA
U napetom početku razgovora u vezi s nizom spornih pitanja, ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je upozorio američke zvaničnike da odustanu od plana instaliranja sistema raketne odbrane u istočnoj Evropi ili će rizikovati kvarenje odnosa s Moskvom.

Obraćajući se državnom sekretaru Condoleezzi Rice i ministru odbrane Robertu Gatesu, ruski predsjednik izgledao je kao da ismijava američki protivraketni plan, koji je u središtu sporenja o kontroli naoružanja i diplomatskog natezanja između bivših hladnoratovskih neprijatelja, javio je AP.

"Naravno da bismo nekada u budućnosti odlučili da se proturaketni sistem instalira negdje na Mjesecu. Prije nego što postignemo sporazum o tome, mi ćemo, međutim, izgubiti priliku da uspostavimo konkretne aranžmane među nama", izjavio je Putin, sudeći po engleskom prijevodu njegovog govora.

Nakon Putinovog sastanka s Gatesom i Rice, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je novinarima da je američka delegacija predstavila "detaljan prijedlog" o bavljenju američko-ruskim razlikama oko raketne odbrane i kontrole naoružanja. On nije ponudio nikakve detalje, ali je izjavio da je ruska vlada spremna tražiti kompromise.

"Mi imamo razlike i nema potrebe skrivati ih", izjavio je Lavrov.

Ruska vlada smatra američki proturaketni plan, koji Washington opisuje kao odbranu od prijetnje raketnim napadom iz Irana, zabrinjavajućim korakom ka slabljenju ruske sigurnosti. To je postao dugotrajni spor, a Putinovi komentari izgleda da su povećali napetosti.

Rice i Gates izgledali su čvrsti i odlučni u reakciji na oštrinu Putinovih izjava kada su davali komentare u prisustvu ruskih i američkih medijskih kuća.

"Pokušat ćemo pronaći načine da sarađujemo. Čak i pored toga što imamo razlike, imamo mnogo toga zajedničkog što nas ujedinjuje pred prijetnjama terorizma i širenja naoružanja, što su mnogo značajnija pitanja od onih koja nas dijele", izjavila je Rice.

Nakon što je Putin dao dodatne komentare o američko-ruskoj vojnoj saradnji Gastesu, američki ministar odbrane odgovorio je rekavši kako je Pentagon spreman da intenzivira dijalog o vojnim vezama.

"Imamo ambiciozan program sigurnosnih pitanja koja nas obojicu brinu, uključujući, kako ste sugerirali, razvoj raketnih sistema kod drugih u susjedstvu - a ja bih rekao posebno u Iranu", izjavio je Gates.

Gates nije direktno komentirao spor o raketnoj odbrani.

Nakon što je pustio Rice i Gatesa da čekaju 40 minuta, Putin je počeo s dugačkim monologom tokom kojeg je također izjavio da bi se Rusija mogla osjećati prisiljenom da odustane od svojih obaveza preuzetih sporazumom iz 1987. sa Sjedinjenim Državama o smanjenju raketnog naoružanja ukoliko se on ne proširi na obuzdavanje ostalih zemalja s nuklearnim naoružanjem.

Misleći na sporazum o dugometnim nuklearnim snagama koji je postignut sa Sjedinjenim Državama prije raspada Sovjetskog saveza, Putin je izjavio da se on mora primijeniti i na druge zemlje, uključujući one "smještene u blizini naše teritorije". On nije spomenuo nijednu poimenice, ali je Gates, odgovarajući mu, izjavio kako je Washington zainteresiran za ograničavanje raketnog širenja u Iranu.

Putin je, govoreći posredstvom prevodioca, izjavio da sporazum mora biti "univerzalan po prirodi".

Pakt je eliminirao razmještaj sovjetskih i američkih balističkih projektila dugog dometa i bio je historijski korak u kontroli naoružanja samo dvije godine prije pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog saveza.

"Potrebno nam je uvjeriti i druge zemlje da preuzmu isti nivo obavezivanja kakav su preuzeli Ruska Federacija i Sjedinjene Države. Ukoliko ne budemo u stanju da ostvarimo taj cilj, teško će biti držati nas u okvirima sporazuma u situaciji kada ostale zemlje razvijaju takve sisteme naoružanja, među kojima su i zemlje smještene u našoj blizini", izjavio je Putin.

Putin je također zaprijetio prekidom ruskog povinovanja drugom sporazumu o kontroli naoružanja, poznatog kao Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi, koji ograničava razmještaj konvencionalnih vojnih snaga. Moskva želi da on bude revidiran na način koji je dosad bio neprihvatljiv američkim i evropskim potpisnicama.

Pentagon planira instalirati 10 raketnih presretača u Poljskoj, povezanih s radarom za praćenje projektila u Češkoj Republici. Pentagon tvrdi kako će sistem pružiti izvjesnu zaštitu u Evropi i van nje od dugometnih projektila lansiranih iz Irana, ali Rusija vjeruje da je sistem korak ka slabljenju njene moći odvraćanja od nuklearnog arsenala.