Svijet
0

Napadnuti nedjeljnik Charlie Hebdo ponovo objavio karikaturu

SRNA
Francuski satirični nedjeljnik Charlie Hebdo, čije je sjedište napadnuto zapaljivom bombom zbog objavljivanja karikature poslanika Muhameda, danas je ponovo štampao ovu i ostale karikature u specijalnom dodatku uz dnevni list "Liberasion".

Nedjeljnik je u dodatku na četiri stranice naglasio da se bori za "slobodu da bude šaljiv", dan nakon napada na njegovu kancelariju u Parizu.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio nekoliko časova prije pojavljivanja novog broja na kioscima, sa karikaturom poslanika Muhameda na naslovnoj strani i citatom: "Sto udaraca bičem ako ne umrete od smijeha."

Nedjeljnik, poznat po nepoštovanju političkog establišmenta i vjerskih ličnosti, objavio je karikature pod naslovom Charlie Hebdo sa komentarom da je u novom broju kao urednik gostovao Muhamed.

Ovaj incident ukazao je na problem odnosa između evropske tradicije slobode govora i sekularizma naspram islamske zabrane prikazivanja ili ismijavanja poslanika Muhameda. 

Muslimanske grupe u Francuskoj kritikovale su potez Charlie Hebdoa, ali su osudile i napad zapaljivom bombom. 

Imam pariske džamije Dalil Bubaker rekao je na konferenciji za novinare da "snažno podržava slobodu štampe, čak ako ta štampa i nije uvijek blaga prema muslimanima, islamu ili pariskoj džamiji".
Zaposleni u nedjeljniku poslije napada privremeno su preselili u prostorije "Liberasiona".

Naslov u današnjem dodatku glasio je: "Poslije paljenja kancelarije ovaj tim brani slobodu da bude šaljiv".

"Mislili smo da su linije pomjerene i da će možda biti više poštovanja za naš satirični rad, naše pravo da ismijavamo. Sloboda na dobar smijeh, važna je poput slobode govora", napisao je glavni urednik nedjeljnika Stefan Charbonier. 

Objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u jednom danskom dnevnom listu 2005. godine pokrenulo je nemire u muslimanskom svijetu, u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi.