Svijet
0

Napadi u Parizu u središtu samita G20

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Otvaranje samita G20 u nedjelju ujutro u Antaliji, bila je tužna ceremonija saučešća za Francusku. Lideri velikih svjetskih sila koji su se sastali na dva dana u ovom turskom ljetovalištu, će prema nekoliko izvora pripremiti zajedničku izjavu kao reakciju na smrtonosne napade u Parizu.

Ovaj godišnji samit, obično posvećen svjetskoj ekonomiji, obilježen je odsustvom francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, kojega mijenja ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, u pratnji ministra ekonomije Michela Sapina, čija je posjeta već na programu.

Dnevni red je poremećen napadima koji su pogodili glavni francuski grad, na programu su bilateralni sastanci, posebno s turskim predsjednikom na programu Laurenta Fabiusa. "Mislim da će se naš odgovor na međunarodni terorizam konkretizirati na oštar način, na ovom samitu zemalja G20", rekao je novinarima krajem jutra Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka u četiri oka sa svojim američkim kolegom Barackom Obamom, malo nakon njegovog dolaska. Obama je insistirao na potrebi borbe protiv terorizma, ne samo u Francuskoj, već i drugdje u svijetu. On je došao s konferencije u Beču i pozvao je na borbu protiv IS-a i traženje političkog rješenja za Siriju.

Susrt u Antaliji, samo 600 kilometara od Sirije, dominirao je također pitanjima o izbjeglicama, koji će figurirati s terorizmom u sadržaju na radnoj večeri u nedjelju navečer. Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednici Evropske komisije i Vijeća Evrope su stavili akcenat na neophodnost pomoći imigrantima i potrebi da se izbjegnu amalgami između izbjeglica i džihadista, nakon saopćenja prema kojem je jedan od terorista pariškog napada nedavno nalazio na Lesbosu, u Grčkoj, nakon dolaska iz Sirije. "Važno je da se ne pobrkaju oni koji su izveli ove napade s onima koji bježe od istih napada u svojoj zemlji", insistirao je Jean-Claude Juncker, šef Evropske komisije.