Svijet
0

Napadi u Mumbaiju osveta za zločine nad Palestincima?

FENA
Jedini preživjeli terorist, uhvaćen nakon niza napada u Mumbaiju, Azam Amir Kasab, rekao je istražiteljima da su napadači poslani posebno da ubiju Izraelce kako bi se osvetili za zločine Izraela nad Palestincima, prenijeli su izraelski mediji pisanje lista Times of India.

Kasab (21) precizirao je da je baš zato jedna meta bila jevrejski centar ultraortodoksnog pokreta Chabad, namijenjen putnicima Izraelcima i Jevrejima iz cijelog svijeta.

Izvori, na koje su poziva list, navode da su napadači koji su ubijeni u dramatičnoj operaciji pokušaja spašavanja talaca ranije odsjedali u centru.

"Oni su odsjeli u Nariman House, iznajmivši sobu, a predstavili su se kao studenti iz Malezije," prenijeli su neimenovani izvori, a policija pokušava da utvrdi zašto su sobe u centru izdavane nejevrejima, piše indijski list.

U subotu je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je devet ljudi, najviše Izraelaca od kojih su neki imali dvojno državljanstvo ali su svi Jevreji, ubijeno u napadu na jevrejski centar i druge lokacije, od ukupno desetak meta, koje su teroristi napali u istovremenim akcijama, kada je poginulo oko 200 ljudi, a stotine su ranjene.

Kasab je također objelodanio imena i adrese najmanje pet ljudi iz Mumbaija koji su im pomagali da izvedu napade.

Policijski komeser Rakesh Maria izjavio je za Times of India kako se sumnja da je bilo lokalne pomoći, ali i da je isuviše rano da daje bilo kakve komentare.

Predstavnici izraelske ambasade i spasioci su identificirali šest jevrejskih žrtava, ubijenih u napadima koji su počeli u srijedu uvečer širom indijske finansijske prijestonice, uključujući centar Chabad.

Izrael je odlučio u subotu uvečer da pošalje medicinske eksperte i forenzičare u Mumbai za identifikaciju žrtava, a ime jedne je sinoć objavljeno izraelskim medijima, nakon što je porodica identificirala tijelo.

Pokret Chabad je u sjedištu u New Yorku potvrdio još u petak da su rabin, rodom iz Izraela, Gavriel Noah Holtzberg (29) i njegova supruga Rivka (28), koji su upravljali centrom, među ubijenima i oni će biti sahranjeni u Izraelu u ponedjeljak.

Druge dvije žrtve su imale dvojno američko i izraelsko državljanstvo.

Prema nepotvrđenim izvještajima, većina talaca je bila vezana i ubijena prije nego što su se indijski komandosi u četvrtak helikopterom spustili na krov zgrade. U centru su navodno ubijena i dvojica terorista.

Izraelski antiteroristički eksperti kritizirali su odgovor indijskih snaga na napade, a naročito upad u jevrejski centar.

Iako Izraelci priznaju da nikada nisu iskusili koordinirani napad takvih razmjera, kažu da Indijci nisu uspjeli suzbiti teroriste i da su neodlučno upali u jevrejski centar.