Zvaničnici ujvereni
0

Napadi u Mumbaiju koordinirani iz Pakistana

FENA
Foto: AFP/NDTV/File
Foto: AFP/NDTV/File
Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee izjavio je u srijedu da "nema nikakve sumnje" da su napadi u Mumbaiju bili koordinirani iz Pakistana.

"Informirao sam državnu tajnicu Condoleezzu Rice da nema nikakve sumnje da teroristi nisu bili osobe koje su došle iz Pakistana, a čiji su se naručioci nalazili u Pakistanu", rekao je Mukherjee na zajedničkoj konferenciji za štampu održanoj u New Delhiju s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Indija i SAD već su optužile ilegalnu islamističku grupu sa sjedištem u Pakistanu Laskhar-e-Taiba da je odgovorna za napade, u kojima su poginule 172 osobe u Mumbaju, glavnome ekonomskome gradu Indije.

Rice, koja se u srijedu nalazi u posjeti New Delhiju, pozvala je Pakistan da "u cjelosti i transparentno" surađuje s Indijom u istrazi o napadima. Ona će u četvrtak boraviti u Islamabadu.

"Akcija koju će vlada poduzeti zavisit će od odgovora koji ćemo dobiti od pakistanskih vlasti", kazao je Mukherjee.

"Čekam taj odgovor i nakon što ga dobijemo vlada će učiniti ono što ona bude smatrala neophodnim kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet te svoju i sigurnost njenih građana".