NATO
0

Napadi u Kabulu neće uzdrmati strategiju saveznika u Afganistanu

FENA
Kabul (Foto: Arhiv/AFP)
Kabul (Foto: Arhiv/AFP)
Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu izjavila je u ponedjeljak da koordinirani napadi talibana u nedjelju u Kabulu neće uzdrmati strategiju Alijanse u Afganistanu.

"Još se suočavamo sa sigurnosnim izazovima. To nije bio prvi takav napad i ne očekujemo da će biti i zadnji. Takvi napadi, međutim, ne mijenjaju našu strategiju. Oni ne mijenjaju naše ciljeve i vremenske rokove, izjaila je ona novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu", prenosi Xinhua.

Glasnogovornica NATO-a izjavila je da "planirani i koordinirani" napadi izazivaju samo manje žrtve, što pokazuje poboljšane sposobnosti afganistanskih snaga da preuzmu punu odgovornost nad sigurnošću zemlje od NATO-a do kraja 2014. godine.

"Oni se mogu nositi s tom situacijom. Oni su ublažili napade, i oni su to učinili vlastitim snagama. Oni su uradili ono za što su obučeni i to su uradili veoma efikasno", izjavila je Lungescu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u ponedjeljak je, ipak, okrivio NATO za napade u kojima je ubijeno 48 osoba i 65 povrijeđeno.

"Činjenica da su teroristi bili u stanju da uđu u Kabul i ostale pokrajine predstavlja obavještajni propust za nas i posebno za NATO", izjavio je on.

Ministri vanjskih poslova i odbrane zemalja članica NATO-a sastat će se u srijedu i u četvrtak u Bruxellesu, a situacija u Afganistanu bit će jedna od glavnih tema njihovih razgovora.