Diplomati i stručnjaci
0

Napadi talibana u Kabulu najmasovniji u zadnjih 10 godina

FENA
(Foto: Arhiv/AFP)
(Foto: Arhiv/AFP)
Usklađeni talibanski napadi u Kabulu i drugdje, završeni u ponedjeljak nakon 17 sati borbe s 47 žrtava, najmasovniji su napadi u 10 godina rata i težak izazov za budućnost Afganistana iz kojeg se 2014. međunarodne snage trebaju povući, ocjenjuju diplomati i stručnjaci.

Spektakularne gerilske akcije kojima su talibani počeli tradicionalnu proljetnu ofenzivu, završile su smrću 36 napadača, osam pripadnika afganistanskih snaga i troje civila te s desecima ranjenih. Izvedeni su ni mjesec dana prije samita NATO-a u Chicagu na kojem će se razgovarati upravo o povlačenju međunarodnih snaga (ISAF) krajem 2014., i predaji odgovornosti za sigurnost zemlje u ruke samih Afganistanaca.

I dok je afganistanski predsjednik Hamid Karzai kritizirao propuste u radu obavještajnih služi, američki ambasador Ryan Crocker i američki general John Allen, zapovjednik ISAF-a, pohvalili su brzu reakciju afganistanskih snaga.

Zapadni diplomati i stručnjaci ne dijele njihovo mišljenje.

  • Činjenica da su uspjeli simultano izvesti tako složene napade pokazuje do kojeg su stepena usavršili sposobnost kretanja da ne budu uočeni, ističe Martine van Bijlert iz Mreže analitičara Afganistana.

  • Čak iako su afganistanske snage pokazale bolju spremnost uzvratiti, talibani su jasno pokazali svoju sposobnost napada na koordinirani način gdje žele i kada to žele, navodi zapadni diplomat u Kabulu.

Gerilci-kamikaze su aktiviranjem pojasa s eksplozivom ciljali državne simbole: parlament, potpredsjednika, zatim ISAF te zapadne ambasade u prijestolnici i državne zgrade u tri druga grada.

  • To je prava gerila, ona svjedoči želju i odlučnost da napadne simbole, stekne medijsku pozornost, rabi silu i svime time loše se piše za budućnost zemlje, kaže drugi diplomat.

Svrgnuti s vlasti 2001., međunarodnom operacijom koju su predvodile Sjedinjene Države, talibani su znatno ojačali u zadnje tri godine. Akcije su proširili na gotovo cjelokupni teritorij sve do glavnog grada koji je postao istinska sigurnosna utvrda, ali je za njih, pokazalo se, laka meta jer računaju na samoubice, moćno oružje.

Mjesecima SAD poziva talibanske vođe da se uključe u pregovore o sudjelovanju u vlasti. Oni su odgovorili da su spremni, ali uz vlastite stroge uslove.

Neimenovani zapadni diplomat smatra da "ti napadi ne ugrožavaju proces dijaloga", već "talibani njima žele pojačati svoj ulog i nametnuti se kao snažna strana u pregovorima s Amerikancima".