Indonezija
0

Napadi nose potpis "Džema islamije"

SRNA
Indonezijska policija saopštila je danas da su u dva smrtonosna bombaška napada na hotele u Džakarti korišteni isti metodi i oprema kao i u ranijim napadima koje je izvodila militantna grupa "Džema islamija"

Istražioci rade na rekonstrukciji lica jednog od osumnjičenih bombaša samoubica koji su 17. jula aktivirali eksploziv unutar hotela "Meriot" i "Ric-Karlton", od čije je eksplozije stradalo devet, a ranjeno 53 lica.

"Pokušavamo da izvršimo rekonstrukciju lica jedne od glava koja je pronađena kako bi utvrdili da li se podudara sa gostom iz sobe 1808", rekao je portparol policije Nanan Soekarna na konferenciji za novinare.

Policija je ranije saopštila da su se bombaši samoubice prijavili u hotel "Meriot" kao gosti i da su sastavili bombu u sobi. Treća bomba pronađena je i deaktivirana u laptopu ostavljenom u torbi u sobi 1808.

Soekarna je istakao da bombaški napadi imaju predznake "Džema Islamije" radikalne militantne islamističke organizacije odgovorne za niz smrtonosnih napada u Džakarti i ostrvu Bali 2005. godine.

Lokalni mediji spekulišu o identitetu bombaša samoubica i navode da bi jedan od njih mogao biti i žena, ali je policija saopštila da njihov identitet još nije utvrđen i da su obojica bili muškog pola.

Među žrtvama samoubilačkih napada u hotelima u Džakarti ima državljana Indonezije, SAD, Australije, Južne Koreje, Holandije, Italije, Velike Britanije, Kanade, Norveške, Japana i Indije.