Ban Ki-moon
0

"Napadi na civile u Egiptu su neprihvatljivi"

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je u Londonu ocijenio neprihvatljivim napade na demonstrante u Egiptu i pozvao na brzu političku tranziciju, a sličnu je poruku iz sjedišta u Bruxellesu uputio i NATO savez.

"Svi su napadi na mirne demonstrante neprihvatljivi i snažno ih osuđujem", rekao je Ban Ki-moon u izjavi za novinare nakon sastanka s britanskim premijerom Jamesom Cameronom. Glavni tajnik NATO-a također je pozvao na "miran i uredan prijenos vlasti" u Egiptu, dodavši kako je "UN spreman pružiti pomoć".

"Ako treba doći do tranzicije, onda to treba učiniti odmah", ocijenio je, pozvavši "sve strane da započnu dijalog bez daljnjeg odgađanja".

Cameron je "potpuno neprihvatljivim" ocijenio prizore nasilja viđene u srijedu na Trgu Tahrir (oslobođenja) između pristalica i protivnika egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Pokaže li se da je režim na bilo koji način potaknuo to nasilje ili ga tolerirao, to će biti potpuno neprihvatljivo", dodao je Cameron, napomenuvši kako se prijenos vlasti u Egiptu mora obaviti po "brzom postupku i odmah".

NATO je sve strane u Egiptu pozvao na dijalog kako bi se olakšala mirna tranzicija prema demokraciji.

"Izražavamo žaljenje zbog gubitka ljudskih života u Egiptu i pozivamo sve protagoniste na trenutno otvaranje dijaloga u cilju omogućavanja mirne tranzicije prema demokraciji, uz poštivanje ljudskih prava", izjavila je glasnogovornica Oana Lungescu.

"Pozorno pratimo stanje, koje se mijenja iz sata u sat", dodala je u prvom komentaru Sjevernoatlantskog saveza od početka političke krize u Egiptu, u kojoj je već ubijeno na stotine ljudi.

"Nadamo se i očekujemo da ta zemlja (Egipat) i dalje ima konstruktivnu ulogu u regiji", dodala je Lungescu, podsjetivši kako se Egipat pokazao "osobito vrijednim partnerom" Sjevernoatlantskom savezu, prenijela je Hina.