Svijet
0

Napadi hemijskim oružjem u Siriji: Ban Ki-moon zahtjeva brzu istragu

Klix.ba
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je kako navodni napad hemijskim oružjem u blizini sirijskog glavnog grada treba biti istražen bez ikakvog odgađanja.

On je naredio šefu razoružanja Angeli Kane da pritisne Damask da pokrene istragu, rekao je njegov glasnogovornik Eduardo del Buey.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je ranije kako će možda Siriji biti potrebna "rekacija silom", mislivši pod tim slanje vojnih trupa u tu zemlju.

UN-ove agencije objavile su da je broj djece koja su prisiljena odseliti iz Sirije porastao na jedan milion, prenosi BBC.

UN-ova agencija za izbjeglice i Unicef kazale su da je ovo "sramotna prekretnica", dodavši da je dva miliona djece raseljeno širom te zemlje.

Aktivisti kažu da je stotine djece ubijeno u srijedu u napadu na Ghotua području u blizini Damaska.

Sirijska vlada opisala je navodno korištenje hemijskog oružja kao "nelogično i lažirano". Sirijska vojska izjavila je da su te tvrdnje iznijele suprotne snage kako bi skrenule pažnju s njihovih velikih gubitaka.

"Ne mogu pronaći niti jedan dobar razlog zbog kojeg bi i jedna strana odbila mogućnost da otkrije istinu o ovom slučaju. Bilo kakvo korištenje hemijskog oružja, bilo gdje i od strane bilo koga, u bilo kakvim okolnostima, krši međunarodne zakone. Takav zločin protiv čovječnosti trebao bi rezultirati ozbiljnim posljedicama za predatora", rekao je Ki-moon.

UN je zatražio od sirijske vlade da dopusti UN-ovim oružanim inspektorima da uđu u napdnutno području i istraže posljednje incidente. Odgovor od vlasti još nije stigao.

Inspektori su stigli u grad u nedjelju i odsjedaju 15 kilometara od mjesta gdje se dogodio navodni napad.

Antivladini aktivisti izjavili su da je više od 1.000 osoba kada su vladine snage ispustile rakete s toksičnim sadržajem u predgrađe Damaska u srijedu. Prikazani su i videosnimci na kojima se vide tjela djece koja su umrla tokom ovog napada.

Sirijska vlada priznala je da posjeduje hemijsko oružje ali da ga nikada ne bi koristila protiv svog naroda.