Stradaju civili
1

Napadi bespilotnim letjelicama kontraproduktivni

FENA
CIA-in program "ciljanih" napada bespilotnim letjelicama u pakistanskim plemenskim područjima politički je kontraproduktivan, ubija velik broj civila i krši međunarodno pravo, ocjenjuju američki akademici u izvještaju koje prenosi u utorak britanski dnevnik The Guardian.

Studija univerziteta Standford i New York, nastala na temelju razgovora s očevicima, žrtvama i stručnjacima, krivi američkog predsjednika Baracka Obamu za eskalaciju "napada s potpisom" jer ciljeve bira na temelju daljinske "analize životopisa" tih ljudi i skupina.

Pakistanske porodice u tim područjima strahuju od odlaska na svadbe i pogrebe jer američki operatori bespilotnih letjelica takva okupljanja pogrešno tumače kao skupove talibana ili Al-Qaide.

"Lažno je objašnjenje da je korištenje bespilotnih letjelica u Pakistanu hirurški precizan i djelotvoran alat koji SAD čini sigurnijom zemljom jer 'ciljano ubija' teroriste s minimalnim nuspojavama ili kolateralnim žrtvama", piše u izvještaju pod naslovom "Život pod bespilotnim letjelicama" (Living Under Drones), prenijela je Hina.

Autori studije navode da je teško dobiti precizne podatke o žrtvama.

"Najdostupniji podaci" govore o između 2.562 i 3.325 mrtvih u Pakistanu između juna 2004. i septembra 2012. Od tog broja civila je bilo između 474 i 881, a među njima 176 djece.

Nadalje, "dvojbeno" je objašnjenje da takvi udari učini SAD sigurnijim jer je "broj visokorangiranih terorista ubijenih u ukupnom broju žrtava krajnje malen, oko dva posto", navodi studija i dodaje kako je "jedna studija pokazala da 74 posto Pakistanaca sada SAD drži svojim neprijateljem".

Naprotiv, američki napadi jačaju interes mladih za ulazak u paravojne skupine.

U izradi studije pomagala je londonska organizacija Reprieve koju podržava Pakistanac Nur Han. Njegov otac ubijen je američkom bespilotnom letjelicom u martu 2011., i on je tužio Veliku Britaniju kao saučesnika u tim napadima.

Bespilotne letjelice koriste se 24 sata na dan nad područjem sjeverozapadnog Pakistana. Njihova prisutnost terorizira "muškarce, žene i djecu" te izaziva "psihološku traumu".

Direktor Reprievea Clive Stafford Smith ističe da je "cijela pokrajina terorizirana stalnom prijetnjom smrću s neba" i "svakodnevni život je u raspadu".

"George W. Bush želio je stvoriti globalni 'rat protiv terorizma' bez granica, no njegov san ostvario je tek Obamin rat bespilotnim letjelicama", kaže Smith.