Guardian
0

Napade u Moskvi izvršila "legija crnih udovica"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Napade u Moskvi u kojima je ubijeno 38 ljudi izvele su dvije članice "legije crnih udovica", koju regrutuju čečenski pobunjenici, piše britanski dnevnik Guardian.

List navodi da je ovu jedinicu prvi put organizovao lider separatista Shamil Basajev, koji je ubijen u julu 2006. godine.

List ističe da "zlosutno" ime ukazuje na to da gubitak nekoga od muške rodbine, i to su obično muževi ili braća, motiv ovih žena da vrše samoubilačke napade ili masovne otmice koje su zaštitni znak ranije čečenske separatističke kampanje. 

One su postale poznate široj javnosti kada su slike Čečenki obučenih u crne odore, sa pojasevima sa eksplozivom preplavile ekrane ruskih televizija tokom trodnevne krize sa taocima u pozorištu u Moskvi 2002. godine kada je poginulo 129 lica.

Poslije te opsade ruska prijestonica je bila meta nekoliko napada. Guardian ističe da se ta strategija pokazala kao snažno psihološko oružje, ali i taktički veoma uspješno pošto žene lakše prolaze kroz obezbjeđenje.

 U Moskvi je danas dan žalosti za 38 žrtava poginulih u jučerašnjem dvostrukom samoubilačkom napadu u metrou u ruskoj prijestonici. 

Direktor ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je da istražioci vjeruju da su napade izvele "terorističke grupe povezane sa Sjevernim Kavkazom."
Ovi koordinisani napadi su najsmrtonosniji u Moskvi od februara 2004. godione kada je 40 lica poginulo od eksplozije bombe u punom metrou dok je prilazio stanici Paveletskaja.

Šest mjeseci kasnije bombaš samoubica aktivirao je eksploziv ispred druge stanice,  pri čemu je poginulo deset lica. Za oba napada okrivljeni su pobunjenici iz Čečenije.

Lider čečenskih pobunjenika Doku Umarov preuzeo je odgovornost za taj napad i poručio je tokom proteklog mjeseca da će rat prenijeti u ruske gradove.